Savetnik

Malo baštenske pažnje za javore

Japanski javor (Acer palmatum), spororastuće listopadno drvo koje raste do 6 m visine i oko 8 m u širinu prava je skulptura u dvorištu. Izvanredan izbor boja od zelene do crvene i narandžaaste acere čine pravom egzotom među drvećem. Svaki baštovan treba da se okuša u gajenju ovih lepotica koje toliko daju zauzvrat.

Doba cvetanja i miris

  • Cvetovi japanskog javora prilično su neugledni bez posebne atraktivnosti. Gaji se kao lisnodekorativno drvo. Cveta sredinom proleća.
  • Nema poseban miris

Preporuka za sadnju

Posadite dve sadnice u razmaku od 4 m i to jednu zelenih listova i jednu crvenih. Oko njih odgajite lep travnjak bez dodatne sadnje žbunja i drugog cveća. Na ovaj način dobićete prelepe primerke koji će dominirati prostorom. Javore morate zaštititi od zimskih vetrova koji ga mogu oštetiti. Mogu se saditi i u velikim baštenskim saksijama, ali ih ne treba često pomerati po bašti. Kada ga posadite, neka tu i ostane

Svetlo/pozicija

Dobro podnosi i puno sunce, a i blagu senku. Letnje žege mogu dovesti do sušenja vrhova listova, pogotovo vruć letnji vetar, pa je dobro da bude zaštićen. U polusenci intenzitet boja je pojačan, pogotovu u jesen kada biljka prolazi kroz promene od purpurno crvene do narandžaste.

Temperatura

  • Vrlo dobro podnosi kontinentalne zime, ali ga je potrebno zaštititi od ledenih zimskih vetrova. U prve 2-3 godine dobro je da se preko zime oblači u agril, a donji deo stabla bogato pokrije malčom. Nakon treće godine biljka već dobro odrveni i nije joj potrebna dodatna zaštita preko zime.
  • Dobro podnosi letnje vrućine.

Presađivanje

Sadnju možete obaviti u jesen od sredine septembra do sredine oktobra. Zemljište pripremite tako što ćete dodati dosta kiselog treseta. Ova biljka voli kiselija zemljišta.

Orezivanje

  • Da biste formirali lep oblik i rast ovog javora, u proleće možete skinuti ili skratiti grane koje štrče.
  • Mladi jak porast prikratite za jednu trećinu da bi se drvo lepše razgranavalo.
  • Uvek pravilno skidajte unutrašnje grane koje se upliću kako bi cela krošnja imala podjednako svetla i formirala zdrave crvene listove.

Razmnožavanje

Razmnožava se skidanjem reznica sredinom avgusta uz korišćenje hormona za ožiljavanje. I kod japanskog javora danas postoje kalemljeni varijeteti koji imaju vrlo ograničen rast tako da vaša ožiljena biljka ne mora da liči na biljku sa koje ste skinuli reznicu. Ovo je posao za prave hobiste koji će strpljivo čekati 5 godina dok biljka ne dostigne zrelost za sadnju na stalno mesto.

Zalivanje

Iako ne podnosi sušu, pogotovo u prvim godinama nakon sadnje, zemljište mora da bude dobro ocedno i da ne zadržava previše vode. Redovno ga i umereno zalivajte tako da supstrat bude uvek malo vlažan. Nikako ne dozvolite da se zemlja pod javorom zabaruje, jer je osetljiv na višak vode oko korena.

Prihranjivanje

Obavezno svakog proleća dodajte neko sporootpuštajuće đubrivo 6 meseci, a jednom mesečno zalivajte vodorastvorljivim đubrivima kombinacije 20:20:20 (2g/l vode). Najmanje dva puta u sezoni treba ga folijarno prihraniti mikroelementima

Floraekspres savet:

  • Japanski javor je osetljiv na višak vode oko korena.
  • Prve 2-3 godine traži pažnju, ali kad ojača, doživeće duboku starost.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *