Savetnik

Solanum voli redovno orezivanje

Solanumi (plavi i beli, Solanum crispum, Solanum jasminoidessu vrlo velike i bujne puzavice koje mogu narasti i do 6m visine. Popularno je solanum gajiti kao malo stablo ili žbun, iako je ovo izvorno puzavica. Ovo se vrlo lako postiže jakim orezivanjem i tretiranjem hormonom za zaustavljanje rasta. Poslednjih godina se kod nas mogu nabaviti velike biljke formirane kao stablo sa krošnjom što je veoma dekorativna forma.

Doba cvetanja

  • Cveta u drugoj polovini vegetacije, odnosno od sredine juna pa do duboke jeseni.
  • Cvet nema poseban miris

Preporuka za sadnju u grupi

Solanum se sadi kao puzavica uz jak oslonac ili kao malo stablo u velikim baštenskim saksijama. Kao donji sprat u saksijama vrlo lepo mogu da izgledaju viseće verbene ili bidens.

Svetlo/pozicija

Najbolje su pozicije na kojima će imati sunca. Može da izdrži i manju senku.

Temperatura

U našim uslovima ne prezimljuje, pa ga je dobro gajiti u velikim baštenskim saksijama u kojima prezimljuje u prostorijama na temperaturi 0 do 5°C. Odlično podnosi visoke letnje temperature.

Zalivanje, prihrana

  • Zalivanje odstajalom vodom je dobro, ali može da podnese i hladnu hlorisanu vodovodnu vodu. Tako da nije zahtevna vrsta.
  • Obavezno ga pri svakom zalivanju prihranjujte na sledeći način: do juna đubrivima za zelene biljke, kako bi napravio što veću zelenu masu, a od juna đubrivima za cvetajuće biljke da bi se pospešilo snažno cvetanje. U avgustu prestanite sa prihranjivanjem.

Presađivanje

Sadi se u dobro ocednim supstratima. Može da bude mešavina treseta i komposta. Nije posebno izbirljiv, ali svakako mora da bude supstrat koji je dobro ocedan. Ne podnosi vodu koja se zadržava oko korena.

Orezivanje

Umetnost je orezati solanum i od njega napraviti lepo stablo. Uglavnom se skidaju svi izbojci na visini do 1m, a onda se pušta da se slobodno razgranava. U ovoj fazi dobro je tretirati ga hormonom za zaustavljanje rasta kako se grane ne bi previše izduživale. Ukoliko ne radite sa hormonom, onda sve grane još jednom orežite. Održavanje stabla na solanumu je stalni posao, jer on neprestano tera bočne izbojke.

Razmnožavanje

Razmnožava se skidanjem reznica u toku avgusta na temperaturi od 22°C uz obaveznu upotrebu hormona za ožiljavanje drvenastih reznica.

Floraekspres savet:

  • Vrlo je jednostavan za gajenje, a pravljenje malih stabala pravi je izazov za pasionirane ljubitelje ove biljke
  • Plodovi solanuma su otrovni
  • Lepotan koji ne traži mnogo pažnje

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *