Savetnik

Dalije: Kada da sadite gomolje i kako?

Rod dalija obuhvata veliki broj vrsta različitih formi. Cvetovi mogu biti veličine tanjira ili pak mali, sitni kao što je to slučaj sa Micronetta dalijama. U kontinentalnim predelima dalije morate izvaditi iz zemlje i gomolje sačuvati do idućeg proleća na prozračnom mestu bez mraza → http://www.floraekspres.rs/flora/buketi

Kako izabrati pravu daliju?

Nije lako napraviti pravi izbor i to zbog velikog broja vrsta. Ipak, biće vam lakše ako ih podelite tri osnovne grupe: krupne, srednje i male dalije.

 • Krupne dalije visine su 90-120cm. Najveći broj ovih dalija ima cvetove veličine tanjira (oko 30cm). Najbolje ih je gajiti kao pozadinu perenama. Uglavnom imaju vrlo čvrsta i jaka stabla, ali ih svakako treba sačuvati od jakih vetrova i kiše. Ovo je najlakše napraviti bambusovim osloncima ili dodatnom mrežom za koju ćete pričvrstiti biljke. Krupni cvetovi pod teretom kiše skloni su savijanju i lomljenju →→http://www.floraekspres.rs/flora/buketi/dalije-xxl-10-lukovica–krupnocvetne-2803
 • Srednje dalije, poznate i kao dalije za rubove, veličine su 30-60cm. Najbolje izgledaju ako se sade u prednjem planu ispred visokih perena i drugih krupnijih cvetnica i ukrasnih žbunova. Sve srednje dalije takođe se mogu gajiti i u saksijama.
 • Male dalije su savršene za prozorske sandučiće. Veličine su 25-50cm. Cvetaju vrlo bujno i dugo, a sve vreme zadržavaju kompaktan rast. Micronetta dalija jedna je od najpoznatijih iz ove grupe, a narančasti varijetet najpopularniji je među hobistima → http://www.floraekspres.rs/flora/buketi/dalije-niske-xxl-7-lukovica-2809

Sadnja

Dalije najbolje rastu u bogatim zemljištima na kojima se ne zadržava voda. Vole osunčane i tople pozicije, a nikako ne podnose mraz. Zato ih ne treba saditi pre prvog maja. Ako živite u predelima sa hladnim i dugim zimama dalije možete posaditi i ranije. Gomolje posadite u saksije zapremine 3 litre dve do tri nedelje pre poslednjih očekivanih mrazeva. Kada se pojave izbojci, biljke postavite ispod lampi za gajenje cveća ili na najsunčaniji  prozor. U manjku svetlosti dalije se vrlo brzo izdužuju i postaju osetljive na bolesti.

Za sve dalije (osim onih najmanjih) iskopajte rupe 15-35cm dubine i rupu napunite kompostnim supstratom. Ako zemljište preterano zadržava vodu, u supstrat umešajte i sitan šljunak. Sada ovu rupu do vrha ispunite preostalom iskopanom zemljom i posadite gomolje dalija na dubinu 5-10cm. Rastojanje između biljaka treba da bude 30-90cm (zavisno od veličine). Za 15 do 20 dana pojaviće se prvi izbojci.

Krupnim varijetetima obezbedite oslonce, kako biste pomogli da drže svoje gigantske cvetove. Ukoliko sadite na gredice, možete koristiti i mreže za paradajz ili rezani cvet. I oslonce i mreže morate postaviti rano, pre nego biljke počnu da rastu.

Ako želite da dobijete žbunast rast, ispincirajte dalije iznad trećeg para listova dok su još mlade. Ovo će pospešiti bočno grananje i razviće se više cvetova. Cvetovi će biti manji, ali je ukupni doživljaj daleko reprezentativniji. Mali i srednji varijeteti prirodno se dobro granaju pa im pinciranje i nije potrebno. Ako ste ih prvo gajili u sobi, a tek onda sadili u baštu, pinciranje može ispraviti probleme koji su nastali usled gajenja pod smanjenim osvetljenjem.

Letnja i jesenja nega

 • Dalije obavezno prihranjujte najmanje jednom mesečno vodorastvorljivim đubrivima za cvetanje. Izbegavajte đubriva sa povećanim sadržajem azota jer će biljke imati bujnu zelenu masu i malo cvetova. Đubrivo 15:11:29 je prikladno za dalije. Da biste ih zaštitili od korova i preteranog gubljenja vode malčirajte ih ukrasnom korom. Umereno ih zalivajte, a posebno obratite pažnju u toku letnjih sušnih meseci.
 • Rezanje cvetova za vazu i odstranjivanje precvetalih cvetova dodatno stimulišu formiranje novih pupoljaka.
 • U jesen, kada prvi mraz dovede do tamnjenja listova dalije odsecite na 5-10cm od zemlje. Pažljivo iskopajte gomolje. Ostavite ih da se prosuše nekoliko dana na promajnom mestu bez mraza i direktnog sunca. Kada se osuše, odstranite svu zemlju sa gomolja i skratite stabljike na 2-5 cm. Složite gomolje u mrežaste gajbice tako da ih okrenete naglavačke. Mesto na kojem skladištite gomolje mora biti dobro provetreno. Čitavu gajbicu sa gomoljima ispunite blago vlažnim čistim peskom, tresetom ili vermikulitom. Držite ih na temperaturi 7-10ºC i povremeno u toku zime proveravajte da li su se gomolji presušili ili je počelo da se razvija korenje. Ako su gomolji presuvi, lagano ih poprskajte vodom, a ako je korenje počelo da se razvija slobodno ga odsecite. Prilikom rukovanja sa gomoljima budite pažljivi jer se lako mogu polomiti.

Floraekspres preporuka:

 • Rezanje cvetova za vazu i odstranjivanje precvetalih cvetova dodatno stimulišu formiranje novih pupoljaka

2 thoughts on “Dalije: Kada da sadite gomolje i kako?

 1. Snjezana Sekulic kaže:

  Da li imate lukovice dalija na prodaju?

  1. flora kaže:

   Poštovana, lukovice Dalija se nalaze u odeljku Sadnice-lukovice Dalija.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *