Savetnik

Kako da vam kadifice budu bujne?

Kadifica (Tagetes erecta, Tagetes patula nana) je pravi vatreni prizor za letnje bašte. Raste u visnu od 20cm do 0,5m. Da, ovo je visina kadifica. Dele se u dve grupe – African marigold (visoka kadifa) i Franch marigold (niska kadifa). Erekte su uglavnom hibridni tipovi, a patula nana je sortna kadifa. Sve kadife imaju uspravan rast, a glavna razlika je u kombinaciji boja u cvetu i veličini cveta. Najpopularnije su one krupnog jednobojnog cveta i niskog rasta. Ipak, ništa ne može dati osećaj plamena na cvetnjaku kao dvobojna sitnocvetna kadifa

Doba cvetanja

Cveta od ranog proleća do kasne jeseni, a ukoliko se lepo zaliva, odlično se održava u toku celog leta.

Miris biljke

Miris je dosta opor i privlači noćne leptire koji je oprašuju.

Preporuka za sadnju u grupi

Koristi se uglavnom za obrube cvetnjaka i za pravljenje jasnih slika na cvetnjacima. Visoka kadifa izuzetna je u kombinaciji sa perenama.

Svetlo/pozicija

Idealne su pozicije na punom suncu

Temperatura

Temperature od 15°C do 27°C stimuluišu intenzivan rast i cvetanje.

Zalivanje, prihrana

  • Ovo je biljka koja voli da je zalivena. Ne ostavljajte je da se presuši, jer će onda delovati iscrpljeno
  • Zbog intenzivnog cvetanja dobro je da ih makar sa svakim trećim zalivanjem prihranite specijalnim đubrivom za cvetajuće biljke.

Presađivanje

Sadite je u zemlju u koju ste dodali malo treseta. Ovo će pospešiti brzo ukorenjavanje tako da će biljke lakše podneti dugo vrelo leto.

Orezivanje

Skidanje vrha pospešuje bočno grananje, ali će cvetovi biti nešto manji.

Razmnožavanje

Razmnožava se isključivo semenom. Za hibride uvek kupujte novo seme, a kod sorti je moguće ostaviti i seme od ovogodišnjih biljaka, ali svakako ne duže od jedne sezone.

Floraekspres savet:

  • Kadifica vam neće praviti probleme oko nege osim ukoliko je ne ostavite bez vode. To ne voli.
  • Sortiment poput Moonstruck-a vrlo dobro podnosi i kišne periode tako da ne dolazi do pojave truleži cveta koja je karakteristična u ovakvim uslovima za krupnocvetne kadife. Malo truda oko skidanja cvetova učiniće vaše kadife dugotrajnijima

Povezani članci

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *