Savetnik

Ovako ćete pravilno obnoviti ukrasno žbunje

Ukrasno žbunje traži pravilnu negu u rano proleće i pravo je vreme za obnavljanje i orezivanje. Za ove baštenske radove iskoristite period pre pojave listova i novih izbojaka.

Da bi ukrasno šiblje u sezoni izgledalo sveže i lepo odnegovano prvo ga treba okopati i dodati đubriva. Okopavanje se obavlja tako što se zemlja oko žbuna u prečniku od 1 m prerilja i umeša pregoreli stajnjak ili neko od sporootpuštajućih đubriva. Trebalo bi riljati na dubini od oko 20 cm, ali treba znati da mlado žbunje još uvek ima osetljiv korenov sistem pa se može riljati i pliće. Možda je najbolje držati se pravila da se uz sam žbun rilja na dubini od 10 cm, a u spoljašnjem delu 20 cm. Kod starijih biljaka slobodno se može riljati celom širinom na 20 cm dubine. Ove biljke imaju dubok i dobro razvijen koren tako da ovakvim riljanjem uklanjate samo površinski deo korena sa spavajućim pupoljcima pa na taj način sprečavate i preterano bujanje žbuna.

Orezivanje, kako?

Riljanje uvek prati i orezivanje. Različite vrste šiblja orezuju se na različite načine.

  • Kod rododendrona treba skinuti grane koje su cvetale u prethodnoj sezoni da bi se isprovociralo stvaranje novih bočnih grana koje će u ovoj sezoni doneti cvetove.
  • Forzicije možete orezati tako da ostavite samo mlade izbojke, a uklonite stare grane koje narušavaju skladan izgled biljke.
  • Berberise možete orezivati samo toliko da napravite odgovarajuću formu.
  • Šimširi se ne orezuju ovako rano kako bi se održala kvalitetna forma. Orezuju se tek kada krene vegetacija.
  • Kalistemon svakako dobro podnosi rezidbu pa je dobro iskoristiti ovaj period kako bi se biljka lepo formirala. Slobodno uklonite stare grane. Rano orezivanje kalistemona doneće bujno cvetanje kasnije u proleće i u toku leta. Ukoliko ga ne orezujete, cvetaće u rano proleće, ali je svakako dobro da se rezidba onda obavi u toku jeseni.

Obnavljanje

Veoma je važno i obnavljanje žbunastih biljaka kada previše narastu. Ove biljke u donjem delu stabla i površinskom korenu imaju brojne spavajuće pupove iz kojih se može isprovocirati novi rast.

  • Većina listopadnog žbunja i neki širokolisnih zimzeleni žbunovi obnavljaju se tako što ceo žbun jednostavno iseče na 20-30 cm iznad zemlje. Površinu oko žbuna treba izriljati i uneti stajnjak ili sporootpuštajuće đubrivo. Novi porast će već u prvoj sezoni formirati lep, mlad i potpuno ispunjen žbun.
  • Kod jakih spororastućih četinarskih žbunova (kleka) ili širokolisnih zimzelenih vrsta (lovor višnja) nekada će za obnovu žbuna biti potrebna i motorna testera. Velike i jake ramene grane slobodno odsecite testerom, oblikujte formu koju želite, okopajte i prihranite biljke. Posebno lovor višnje u živim ogradama znaju da naprave veoma jaka stabla i učine živu ogradu šupljikavom. Ovde se sve najjače grane uklanjaju motornom testerom i nakon dobre prihrane već u prvoj sezoni formiraće se nešto niža ali potpuno ispunjena ograda.
  • Ligustrum ili prava živa ograda koja vremenom postaje ćelava u donjim delovima, a osnovne grane preterano debele, može se obnoviti na isti način. Dakle, ne očajavajte što vaša živa ograda više nije tako lepa. Samo je grubo orežite uklanjajući najajče grane. Ostatak biljke poravnajte, prihranite i okopajte. Za dve sezone ograda će se u potpunosti obnoviti.

Ukoliko žbunovi već počnu da listaju postoji opasnost da se prilikom orezivanja zaraze od neke biljne boloesti.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *