Savetnik

Vreme je da se voće đubri, orezuje i štiti: evo kako

Voće traži prolećnu pažnju. Pre svega rano proleće. Kraj zime i početak proleća rezervisani su za intenzivne poslove u voćnjaku i vinogradu. Vreme je da se đubri, orezuje i štiti preparatima. Ukoliko voćkama posvetite malo ovakve pažnje, pravilno i na vreme, možete očekivati i dobar rod i kvalitet plodova u vreme berbe.

Sada se đubri

  • Jedna od najvažnijih agrotehničkih mera je đubrenje voćaka.  U ovom periodu se preporučuje primena kompleksnih đubriva i to onih sa manje azota, a više fosfora i kalijuma (0:20:30, 8:16:24). Na domaćem tržištu se može naći veliki izbor.
  • Đubrivo se nanosi ispod čitave krošnje i najbolje ga je baciti pred snežne padavine i kišu da bi se lakše otopilo i postalo pristupačno voćkama. Iako ne postoji univerzalno pravilo, preporučuje se 200–300g đubriva po stablu.
  • Pred cvetanje, voćkama je potrebno obezbediti dovoljne količine azota. U te svrhe se preporučuje đubrenje azotnim đubrivima (Urea, KAN, AN). Azot je neophodan za plodonošenje voćaka, krupnoću i kvalitet plodova. Sa azotnim đubrivima ne treba preterivati i dovoljno je naneti oko 50g po stablu da se ne bi isprovocirao preteran zeleni rast koji ide na štetu prinosa.

Zašto i kada rezidba?

Rezidba je neophodna mera nege voćaka kojom se balansira rod za narednu vegetaciju, uklanjaju obolele i suve grane koje predstavljaju izvore zaraze. Rezidbom se takođe formira najpravilniji oblik krune voćaka koji omogućava bolje provetravanje i bolju osvetljenost krune, što rezultira plodovima atraktivnijeg izgleda i boljeg kvaliteta. Prilikom rezidbe treba uklanjati grane vertikalnog prirasta koje se zovu vodopije. One ne donose rod, a crpe mnogo hrane i time slabe voćku.

Sa rezidbom jabuke i kruške treba početi odmah (ukoliko već nije obavljena), a koštičave voćke (trešnja, šljiva breskva) se režu u ranim prolećnim mesecima. Na ovaj način smanjuje se osetljivost koštičavih voćki na često oboljenje – srebrnolikost. Za kajsiju se ne preporučuje zimska rezidba pošto su ozleđena mesta veoma pogodna kao ulazna vrata za razvoj infekcija koje često dovode do sušenja čitavih stabala.

Vinova loza se đubri kao ostale vrste voćaka, a njena rezidba po tradiciji počnje polovinom februara, a obavlja se i tokom marta i aprila.

Šta sve od zaštite? (Tretiranje bakrom)

Ukoliko ranije nije obavljeno, u ovom periodu se preporučuje tretiranje voćaka preparatima na bazi bakra. Ova mera je posebno značajna za koštičave voćke (breskvu, kajsiju, trešnju, šljivu i višnju), ali je od značaja i pri gajenju jabuke, kruške, maline, kupine i leske. U ove svrhe se mogu koristiti preparati  kao što su Funguran, Kuproksat, Bakar oksi hlorid, Kuprozin u koncentracijama  preporučenim od strane proizvođača. Iako ovo prskanje pogoduje svim vrstama voćaka naročito je važno obaviti tretiranje breskve u cilju suzbijanja prouzrokovača kovrdžavosti lišća, koja se kod nas redovno javlja svake godine. Osim toga od značaja je i za parazitne mikroorganizme koji prezimljuju na obolelim granama. Tretiranje ovim preparatima je moguće sve do kretanja vegetacije, pošto kasnije mogu biti fitotoksični (mogu oštetiti mlade listove i cvetove voćaka).

Bolest samo za breskvu

Pred sam početak vegetacije breskvu je potrebno poprskati fungicidima koji sprečavaju pojavu kovrdžavosti lišća. Oboleli listovi se kovrdžaju, dobijaju crvenu boju, suše se i otpadaju. Kasnije, tokom proleća, razvija se novo lišće, ali to iscrpljuje voćku tako da su i plodovi sitniji i lošijeg kvaliteta. Od ove bolesti oboleva samo breskva

Gljiva Monilinia laxa

Pred cvetanje je neophodno obaviti tretiranje višnje, trešnje, šljive, breskve i kajsije protiv gljive Monilinia laxa koja prouzrokuje sušenje cvetova i mladara ovih voćaka te trulež plodova pred samu berbu. Oboleli cvetovi se suše, dobijaju mrku boju i na njima se formira smola. Bolest se javlja svake godine, naročito ako je period cvetanja bio produžen usled kišnog perioda. Štete mogu biti veoma velike i najsigurniji vid zaštite je primena fungicida. Tretiranje voćaka se obavlja pred cvetanje i u precvetavanju, a u ove svrhe se mogu koristiti sledeći preparati: Korus, Kubik, Akord, Mistik, Galofungin T, Folikur, Dakoflo i dr. Svi preparati se primenjuju u koncentracijama preporučenim u uputstvu za upotrebu, koje se uvek nalazi u originalnom pakovanju preparata. Korisna mera je i uklanjanje obolelih grana i plodova i njihovo uništavanje (spaljivanje). 

Za jabuke i kruške

  • Jabuka i  neke  cenjene sorte kruške (vilijamovka, kaluđerka) su veoma osetljive na prouzrokovače čađave krastavosti ploda i pegavosti lišća. Tipični simptomi na lišću ispoljavaju se u vidu sivomaslinastih pega, a na plodovima se obrazuju krastave pege koje deformišu plod, uzrokuju pucanje tkiva u okviru pege i drastično umanjuju kvalitet plodova. U ranim fazama zaraze plodovi i lišće jabuke i kruške opadaju veoma rano. Jedina uspešna mera protiv ove bolesti je primena fungicida.
  • Jabuka je u rano prolećnom periodu veoma osetljiva na pepelnicu koja se takođe najuspešnije suzbija primenom fungicida. Ova bolest se lako prepoznaje po tome što se na  lišću jabuke pojavljuju gomilice praškastog izgleda koje su u stvari micelija gljive koja prouzrokuje pepelnice. Značajna mera pri suzbijanju ove bolesti je i uklanjanje obolelih mladara tokom letnjeg perioda. Za suzbijanje čađave krastavosti jabuke i kruške mogu se koristiti preparati na bazi bakra kada su mladi listovi veličine 2-3 mm. Kasnije, pred cvetanje i u precvetavanju koriste se preparati Korus, Mankogal, Ditan, Dakoflo, Elect, Pinozeb, Penkozeb. Mogu se mešati sa preparatima na bazi sumpora koji se pak koriste za suzbijanje prouzrokovača pepelnice.
  • Dunja se  pred cvetanje i u precvetavanju tretira prepratima Korus, Kubik, Galofungin u cilju suzbijanja gljive Monilinia linhartiana koja uzrokuje sušenje cveta i kasnije trulež plodova.
  • Kada lastari vinove loze dostignu 2-3 cm, što se u našm agroekološkim uslovima dešava krajem aprila i početkom maja, potrebno je obaviti tretiranje protiv prouzrokovača pepelnice za šta se mogu koristiti preparati na bazi sumpora (Tiovit, Kolosul) u koncentracijama preporučenim od proizvođača.
  • U ranoprolećnom periodu u voćnjaku se podrazumeva primena hemijskih preparata. Zato se preporučuje korišćenje zaštitne opreme prilikom tretiranja. Ova oprema uključuje rukavice, prigodne maske, čizme, zaštitno odelo. Preparate koristite isključivo prema uputstvu proizvođača. 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *