Savetnik

Da surfinije intenzivno cvetaju

Rod Petunia hybrida obuhvata nekoliko hibridnih varijeteta. Dobijene su hibridizacijom, odnosno ukrštanjem različitih sorti petunija. Dobijene biljke nije moguće razmnožavati semenom, pa se održavaju vegetativnim putem, odnosno reznicama, Mogu dostići i do metar u prečniku, odnosno mogu spuštati grane i preko 1,5m.

Treba da razlikujete nekoliko formi. Surfinije su po pravilu najduže. Imaju uglavnom viseću formu. Cvetaju na kraju cvetnih grana tako da sa rastom vrh saksije postaje »ćelav«. Zbog izuzetno jakog korenovog sistema treba ih saditi u veće viseće saksije i žardinjere u kojima će moći da se kombinuju sa stojećim formama diascije, bacope ili sa sitnim begonijama koje će pokriti ova »ćelava« mesta. Sanguna je petunija koja ima izuzetno robustan rast, duge cvetne grane koje nose veoma krupne cvetove. Prednost Sangune je upravo u tome što prilikom cvetanja nikada ne gube cvetove na vrhu biljke tako da saksije uvek izgledaju kao cvetne kugle. Osim ova dva glavna predstavnika hibridnih petunija, ima još nekoliko (Remblin petunije, Whispers petunije, Jamboree…).

Doba cvetanja

Karakteriše ih veoma intenzivno cvetanje čak i u toku najtoplijih letnjih meseci. Tako da su odličan izbor ako biste cvetnu letnju baštu.

Miris biljke

Plave i žute surfinije imaju intenzivan miris petunije.

Svetlo/pozicija

Sve petunije pogodne su za sunčane položaje. Puno letnje sunce podnose izvrsno, pa ih treba i iskoristiti na ovim mestima na kojima druge biljke teško opstaju. Naravno, i u polusenci mogu biti izuzetno lepe.

Temperatura

Iako izdržavaju ekstremne vrućine, ove biljke dobro podnose i hladnoću. Čak je rano gajenje na nižim temperaturama veoma povoljno jer pospešuje bočno grananje i indukuje na ranije cvetanje biljaka. Optimalne temperature za gajenje su od 13 do 27°C.

Zalivanje

Voda mora da bude odstajala. Zalivajte umereno, jer kod jačeg zalivanja biljke gube zdravu zelenu boju. Zalivanje, koje će u toku letnjih meseci biti i dva puta u toku dana, možete rešiti sistemom kap po kap (sada imamo veliku ponudu hobi varijanti ovog sistema) ili žardinjerama koje imaju dvostruko dno sa rezervoarom za vodu.

Prihranjivanje

Kako su ovo veliki potrošači hrane. obavezno ih zalivajte vodorastvorljivim đubrivom i to formulacijom za cvetanje 15:11:29 2g/1l vode. Pri svakom zalivanju obavezno dodajte prihranu i obavezno zalivajte odstajalom vodom. Ove su biljke osetljive na višak vode. Listovi počinju da dobijaju svetlu boju. pH supstrata za hibridne petunije treba da bude 5.5 do 6.2, jer je na ovoj pH vrednosti dostupno gvožđe koje one obilno troše.

Presađivanje

Bez ikakvog kompromisa ovo su biljke koje se sade u tresetni supstrat. Jak porast i bujno cvetanje, uz opstanak na sunčanim pozicijama, ovim biljkama može da obezbedi samo treset. Preporučujemo, naravno, krupnu strukturu u kojoj se biljka vrlo brzo zakorenjuje i raste.

Orezivanje

Ako vam se u toku leta dogodi da zbog vrućine vaša surfinija izgubi lep izgled, možete je ošišati do ruba saksije i nastaviti sa prihranom. Za petnaestak dana ona će se lepo obnoviti i vrlo brzo ponovo krenuti u cvetanje

Razmnožavanje

Razmnožavaju se isključivo skidanjem reznica.

Floraekspres savet:

  • Ukoliko se dobro hrane i umereno zalivaju, ove biljke će biti prelep ukras vaše bašte, balkona ili prozora.
  • Preporučujemo za osunčane prozore kuća i stanova.
  • Ako se desi da vam biljke blede, a da ih niste previše zalivali, znači da je pH previše visok i da je potrebno dodati helatno gvožđe (kroz preparat Sequestren).
  • Obradujte ih suncem i one će vam uzvratiti raskošnim cvetovima.

Povezani članci

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *