Savetnik

Mikrobilje u ishrani – trend ili potreba?

Mikrobilje je termin koji se koristi za jestive, mlade biljke u najranijoj fazi razvića. To može da bude povrće, začinsko bilje i neke žitarice.

Jednostavno, mikrobilje su biljčice kojima obično dozvolimo da porastu do pune veličine pre berbe. Ove nezrele biljke se beru nakon 2 – 3 nedelje nakon setve, u zavisnosti od biljke koju gajite.

Mikrobilje nije dostupno u marketima jer prebrzo gubi ukus i svežinu. Najbolje je kada se bere i koristi odmah iz sopstvene kuhinje a najčešće se koristi seme povrća i začinskog bilja.

Koristi se za poboljšenje ukusa i teksture, dodavanje slatkoće i začinjenosti hrani.

Mikrobilje je prepuno hranjivih materija, većina sorti su bogate kalijumom, gvožđem, cinkom, magnezijumom ili bakrom. Takođe su odličan izvor antioksidanasa. Uprkos svojoj maloj veličini, mikrobilje ima veliku hranjivu moć, često sadrži veći nivo hranjivih materija od zrelijeg povrća. To ga čini privlačnim dodatkom svakodnevnoj ishrani.

Kukuruz je veoma koristan dodatak ishrani

Kukuruz je veoma koristan dodatak ishrani

Gajenje

Nutritivno, mikrobilje je superiornije od klica, nudi i do 40 puta veću koncentraciju vitamina, minerala i fitonutrijenata. Zbog toga je popularan izbor za sve one koji vode računa o svom zdravlju.

Kako gajiti mikrobilje?

Svo mikrobilje se gaji na isti način, seje se u supstrat i stavlja na svetlo mesto. Od setve do berbe prođe od 7 – 21 dan, što zavisi od biljke koju gajite. Zauzima malo prostora i možete da gajite cele godine, u zatvorenom prostoru i na prozorskoj dasci.

Možete da osigurate stalnu zalihu mikrobilja tako što ćete da sejete uzastopno svake nedelje i na taj način će nove biljke da budu spremne za berbu baš nakon što ste potrošili poslednju seriju. Većina biljaka je spremna za berbu samo nekoliko dana nakon klijanja i ima ukus potpuno odraslih biljaka te donosi koncentrovan i aromatičan ukus vašim omiljenim jelima.

Mikrobilje orezujte oštrim makazama malo iznad korena

Mikrobilje orezujte oštrim makazama malo iznad korena

Da li je potrebno posebno seme za Mikrobilje?

Ne, mikrobilje se proizvodi iz istog semena kao i zrele biljke, ali kupovina semena koje se prodaje kao mikrobilje podrazumeva da nije tretirano hemijskim preparatima i da ima veću klijavost.

Osim toga daje sigurnost da nećete izabrati biljku koja je toksična.

Šta nije jestivo – paradajz, paprika, patlidžan, krompir i biber.

Saveti za bezbednu proizvodnju

  • koristite čistu zemlju ili hidroponske materijale.
  • navodnjavajte čistom vodom.
  • berite i konzumirajte u najkraćem roku.
  • ukoliko čuvate u frižideru temperatura ne bi trebalo da bude viša od 5°C. Potrošite dok je sveže.
Možete da posejete biljke po vlastitom ukusu

Možete da posejete biljke po vlastitom ukusu

Saveti za kupovinu:

  • izaberite biljke koje volite da jedete, nema smisla da uzgajate biljke čiji ukus inače ne volite.
  • seme začinskog bilja i salate je savršeno za gajenje, samo ga berite ranije nego što bi to uradili kod tradicionalne berbe.
  • možete kupiti i komplet mikrobilja po vašoj meri i tako uvek imati ukuse koje volite.

Šta je potrebno za gajenje mikrobilja?

  1. Seme odabranog bilja.
  2. Višenamenski supstrat.
  3. Posuda za seme, dimenzije širine se mogu razlikovati ali dubina da je do 5cm.
  4. Sprej boca za zalivanje.
  5. Papirni ubrusi, drže seme na mestu i štite ga u prvim danima rasta.
  6. Makaze.

Supstrata je potrebno tek toliko da određene biljke uspostave korenje. Inače, seme samo po sebi sadrži sve neophodne hranjive materije neophodne za razvijanje prvih listova.

Posudu pre upotrebe treba temeljno oprati sapunom i vodom. Veoma je važno da proizvodnju počnete sa čistom posudom.

Korak 1

Napunite posudu za setvu supstratom i lagano ga pritisnite rukom. Zatim napravite plitki kanal za setvu i posejte seme gusto ali ravnomerno. Vodite računa da ne sejete previše gusto jer debele gomile semena mogu da dovedu do bolesti i propadanja. Sud poklopite i stavite na tamno mesto, naravno vodite računa i bar jednom u toku dana prozračite. Zalivajte uz pomoć sprej boce, tako ćete zaliti ravnomerno ali i otkloniti opasnost da mlaz vode izbije sitnije seme iz supstrata.

Određena semena kao što su žitarice treba namakati pre setve, držite seme u vodi bar 10 sati i zatim isperite pa tek onda posejte.

Korak 2

Stavite posudu sa posejanim semenom na mesto sa puno svetlosti i redovno zalivajte. Sada je držite otklopljenu kako bi biljčice nesmetano rasle. Vaše mikrobilje bi trebalo da bude spremno za berbu nakon nedelju dana. Tokom zime je potrebno malo više vremena da biljke porastu nego tokom leta. Berite ih kada su još male tako što ćete makazama da odsecate u osnovi ili ih povucite zajedno sa korenjem.

Mikrobilje se jede sveže i sirovo, berbu vršite kada je hladnije jer ostane duže sveže i hrskavo. Svaki mladi list je zlatni rudnik antioksidanata, vitamina i minerala kao što su gvožđe, folna kiselina i kalijum.

Mikrobilje možete gajiti i na prozorskoj dasci

Mikrobilje možete gajiti i na prozorskoj dasci

Najčešće gajeno mikrobilje:

Brokoli

Jedna od najhranjivijih opcija za gajenje mikrobilja je upravo brokoli. Osim što je jedna od najbrže rastućih biljki ujedno je i prepuna zdravstvenih benefita. Studije ukazuju na to da mogu da smanje pothranjenost, olašaju varenje i smanje rizik od kardiovaskularnih bolesti. Sasvim različitog ukusa od odrasle biljke, mikro brokoli ima začinjen ukus koji će upotpuniti salate i omlet.

Od setve do berbe prođe oko 6 dana.

Cvekla

Mikro cvekla je bogata vitaminima A, C i K, gvožđem, magnezijumom i kalijumom kao i hranjivim materijama. Visok nivo folata i mangana u cvekli je od velikog značaja za proizvodnju energije i zdravlja kostiju.Listići cvekle sa crvenim stabljičicama koriste se kako bi salatama dodale boju i blagi zemljani ukus. Naročito je ukusno kada je posuto preko skuše na žaru.

Od setve do berbe prođe oko 10 dana.

Rukola

Rukola sadrži jedinjenja koja pomažu u smanjenju upala u organizmu, koje su često povezane sa nizom hroničnih bolesti. Pomaže u održavanje zrdavlja srca tako što smanjuje holesterol i poboljšava krvni pritisak.

Listiće rukole možete koristite za dodavanje ljutog ukusa u salate.

Od setve do berbe prođe oko 10 dana.

Iskoristite ljutkasti ukus rukole u salatama

Iskoristite ljutkasti ukus rukole u salatama

Baštenska kresa

Baštenska kresa ( lat. Lepidium sativum) je popularan izbor za mikrobilje, najviše zbog činjenice da sadrži velike količine vitamina A, C i K ali i zato što je veoma laka za uzgoj. Ima ukus bibera pa krenite sa manjim količinama dok ne budete našli svoju pravu dozu.

Berba je oko 8 dana nakon setve.

Dragoljub

Dragoljub ima ljutkast ukus i koristi se u mnogim receptima uključujući i salate. Može da se koristi i u kuvanim jelima ali treba da se doda u poslednjim minutima kuvanja kako bi se izbeglo da se prekuva.

Sadrži visoke nivoe vitamina C, mangana, gvožđa, flavonida. Pomaže u poboljšanju imunog sistema, zaustavljanju upale grla, kašlja i prehlade. U narodnoj medicini se koristi za lečenje širokog spektra bolesti i stanja, kao što je gubitak kose.

Berba je 7-10 dana nakon setve.

Šta je bitno u gajenju Mikrobilja?

Mikrobilje raste u uslovima vlažne sredine i gustog raspreda. To su ujedno i uslovi pogodni za razvoj buđi. Ukoliko vidite znakove buđi, najbolje je da sve bacite i počnete ponovo. Ukoliko gajene biljke počnu da smrde to je još jedan znak da ponovite proizvodnju.

Možda primetite i belu prevlaku na vašim biljkama, moguće je da to budu korenske dlačice koje su prirodni deo procesa. Kako bi bili sigurni nežno ih poprskajte i gledajte da li nestaje beli, nejasni izgled.

Kako da čuvate Mikrobilje?

Ukoliko imate više nego što možete da pojedete odmah, preporuka je da ostatak čuvate u hermetički zatvorenoj posudi, između slojeva papirnih ubrusa. To će da spreči pojavu vlage i razvoj buđi. Čuvajte 3-5 dana nakon berbe.

Kako da jedete Mikrobilje?

Ne postoji pogrešan način da jedete mikrobilje ali evo nekoliko predloga kako da izvučete maksimum. Obratite pažnju na ukus, mikrobilje sadrži mnogo hranjivih sastojaka koncentrisanih u maloj biljci, samim tim i ukus je intenzivniji.

Rotkvica i rukola mogu da budu dosta začinjene. Kao takve, dodajte ih u tost ili salatu ali definitivno nisu izbor za smuti.

Mikrobilje je koristan dodatak ishrani

Mikrobilje je koristan dodatak ishrani

 

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *