Savetnik

Čuvarkuća, baštenska igračka

Čuvarkuća (Sempervivum), mala lepotica odomaćena na našem podneblju. Popularnost je stekla svojom otpornošću. Listovi ostaju preko cele godine, a možete je posaditi gde god poželite.

Doba cvetanja

  • Iako cveta od juna do avgusta, ovo je biljka atraktivna u svako godišnje doba. Cvetovi su manji ili veći u zavisnosti od sorte i varijeteta, uglavnom žute, roze ili crvene boje. Cvast se nalazi na manje ili više dlakavoj cvetnoj dršci koja izbija iz sredine biljke.
  • Cveta nema jak miris.

Preporuka za sadnju

Ovo je prava bašenska igračka. Možete je posaditi gde god poželite – u staru limenu kantu, polomljenu keramičku saksiju, staru cipelu… Naravno, izgleda lepo i u malim stonim aranžmanima posađenim u plitke široke saksije. Veoma je lepa u kombinaciji sa armerijom, a najinteresantnija je kada se nađe na rubu krova ili na crepovima zidanih ograda.

Svetlo/pozicija

Potpuno osunčane pozicije na kamenjarima za čuvarkuću su prirodno okruženje. Može da podnese i polusenku, ali ju je šteta tu posaditi jer voli mnogo sunca.

Temperatura

Temperaturu od +50oC do -20oC podnosi bez ikakvih problema. Prezimljavanje na niskim temperaturama forsira njen bujan rast i cvetanje u proleće.

Presađivanje, orezivanje

  • Dobro je posaditi je do sredine septembra kako bi uspela da pusti koren pre prvih mrazeva. Traži izuzetno ocedno zemljište. Kamenjari sa vrlo malo zemlje ili plitke saksije sa supstratom u koji ste pomešali polovinu krupnog peska i kamenčića, za nju su prava podloga.
  • Ne orezuje se

Razmnožavanje

Deljenje biljaka ili otkidanje malih kuglastih izbojaka nakon cvetanja vrlo je jednostavno. Vodite računa samo da se biljke do jeseni ukorene kako bi mogle preživeti zimu. Ožiljavanje ovih odrezanih izbojaka najbolje je da se obavlja u pesku koji se održava vlažnim, ali ne i mokrim.

Zalivanje

Zalivanje zavisi od kvaliteta supstrata koji ste obezbedili. Dobro je da je zalivate umereno i da između dva zalivanja biljke par dana budu potpuno suve. Ako je supstrat dobro ocedan, za nekoliko sati će se osušiti. Ovo će je čuvati od truljenja. Zabarivanje zemlje i preterana vlaga jedino je što je može ubiti.

Prihranjivanje

Kombinovano balansirano đubrivo tipa 20:20:20 (2g/l vode) jednom mesečno biće dovoljno za njen zdrav i ravnomeran rast.

Floraekspres savet:

  • Ne sadite je u bogate hranljive supstrate
  • Sa njom možete šta god poželite. Prava je baštenska igračka
  • Izuzetno je laka za gajenje. Samo je posadite. Ona će se sama snaći za ostalo.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *