Savetnik

Šta sada da radite sa letnjim lukovicama?

Jesenja nega letnjih lukovica begonija, kana, dalija, ljiljana, frezija je veoma važna, a ne postoje strogo određena pravila vezana za prezimljavanje ovih osetljivih lukovica. Jedno je sigurno – u  našem podneblju neophodno ih je izvaditi iz zemlje i uskladištiti na sigurnom mestu. Važno je da:

  • lukovice održavate suve i iznad temperature smrzavanja
  • da ih nikada ne pakujete u kontejnere koji ne propuštaju vazduh, jer se u ovakvim uslovima kondenzuje vodena para i stvaraju se uslovi za razvoj bakterijske truleži i gljivičnih oboljenja
  • da redovno proveravate da li su suve i da li je došlo do pojave plesni
  • lukovice obavezno odvojte po boji i tipu

 

Nekoliko specifičnosti za neke od osetljivih lukovica

Begonija (Begonia tuberhybrida)

  • Prvi mrazevi uništiće nadzemni deo biljke, ali ne i gomolj. Izvadite gomolj sa 10 cm dugačkim delom stabla i ostavite ga da se suši oko sedam dana. Nakon ovog perioda, uklonite listove i zemlju sa gomolja i skladištite ih u tresetu ili piljevini na oko 10oC. Ponovo ih zasadite u rano proleće i držite na toplom (18-24oC). Kada izbojci poteraju, premestite ih na sunčano mesto. Održavajte umerenu vlagu, ali vodite računa da ne zalivate previše. Iznesite ih napolje kada prođu opasnosti od poznih mrazeva.

Kana (Canna)

  • Mraz će uništiti nadzemni deo biljke pre nego dođe do izmrzavanja rizoma. Pažljivo izvucite biljke iz zemlje i odstranite izmrzli nadzemni deo. Operite ostatke zemlje sa rizoma i ostavite ih da se osuše. Ovako očišćene i suve rizome možete umotati u novinski papir ili spakovati u papirne kese ili kartonske kutije. Čuvajte ih na temperaturi od 7-10oC. Na ovaj način će prezimiti bez značajnijih oštećenja. Kane se mogu i podeliti tako da svaki deo sadrži najmanje tri okca. Ovo radite rukama ili, što je mnogo sigurnije, oštrim nožem. Nakon deljenja ostavite ih da bi se mesto reza osušilo kako ne bi došlo do pojave bakterijske truleži. Sadite ih u saksije u rano proleće ili direktno u zemlju kada temperature porastu iznad 18oC. Zalivajte ih tako da im se obezbedi dovoljno vlage.

Dalija (Dahlia, Anemona)

  • Dalije mogu prezimiti i u zemlji ukoliko zime nisu suviše hladne i to prekrivanjem većom količinom malča. Ovo je veoma rizičan način prezimljavanja, pa da biste ih sigurno sačuvali, morate ih izvaditi iz zemlje pre nastupanja oštrijih mrazeva. Najjednostavniji način da uočite okca kod dalije, ukoliko želite da je delite, je da je izvadite iz zemlje pre nego nadzemni deo odumre. Ovi gomolji ne podnose potpuno sušenje. Čuvajte ih rastresitom tresetu i mesečno proveravajte da ne bi došlo do potpunog isušivanja. Ukoliko je to neophodno, lagano povremeno orošavajte treset. Gomolji dalije se najčešće  sade direktno u vrt kada se zemlja zagreje, a opasnost od mraza u potpunosti prođe.

Gladiola (Gladiola, Freesia)

  • Izvadite gomolje iz zemlje u jesen kada listovi požute, ili nakon prvog jesenjeg mraza. Odrežite nadzemni deo na 2,5 cm od gomolja i ostavite da se osuši. Odstranite stari smežurani deo, a sačuvajte samo novoobrazovani gomolj. Gomolji se lako čuvaju u rastresitom tresetu ili pesku. Kada se zemljište zagreje, možete ih saditi direktno u zemlju. Kako biste produžili vreme cvetanja, sadite ih sukcesivno na 15 dana.

Ljiljan Glori (Gloriosa superba)

  • Čuva se u rastresitom tresetu. Svakog meseca proverite lukovice i odstranite sve meke i natrule delove koji se mogu razviti u toku skladištenja. Nakon svakog odstranjivanja ovakvih delova ostavite da se povređena mesta potpuno osuše. Način čuvanja je isti kao i za dalije. Lukovice ljiljana možete saditi u saksijama već dva meseca nakon skladištenja ili sačekati rano proleće

Povezani članci

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *