Savetnik

Ovo nikako ne radite ako sadite lukovice narcisa

Narcisi, zelenkade (narcissus sp.) neodoljivo podsećaju na buđenje proleća. Na pijacama, u baštama, cvećarama, na prozorskim sandučićima… ima ih svuda. Svojim trubama najavljuju kraj oštre zime

Doba cvetanja / miris

  • Cvetaju najranije u proleće nešto posle krokusa. Današnji sortiment ima više grupa cvetanja, pa možete uživati u cvetovima od najranijeg proleća pa sve do maja kada se kod najupornijih još uvek pojavljuje poneki cvet.
  • Oseća se blag miris tek kada im se približite.

Preporuka za sadnju

Najčešće se mogu videti posađeni uz rub staza i na cvetnim rondelama. Ipak, za punu lepotu posadite ih u saksije od terakote u kombinaciji sa violama. Izuzetne su kombinacije kada se posadi ispred ranocvetajućeg ukrasnog  žbuna ili ispod lepo oblikovanog minijaturnog drveta.

Svetlo / pozicija

Iako rastu i u senci, gde nešto kasnije cvetaju, najlepši su ako se posade na potpuno osunčanoj poziciji. Odlično podnose sve tipove zemljišta, pa se za zelenkadu može reći da pripada vrlo otpornim lukovicama.

Temperature

Sade se u jesen i prezimljavaju pod zemljom i snežnim prekrivačem. Odlično podnose kontinentalnu klimu kao i letnje temperature. U toku leta zelena masa se polako suši i propada, a lukovica u zemlji jača i pojavljuje se sledećeg proleća. Zelenkade imaju kontraktilno korenje koje u toku leta lukovicu vuku u dublje slojeve zemlje

Presađivanje

Kada sadite lukovice zelenkade, birajte ocedno zemljište u koje možete da dodate i malo standardnog treseta. Nikada prilikom sadnje u zemlju ne dodajte stajnjak. Stajnjak može biti zaražen bakterijom Erwinia koja izaziva trulež. Kada biljke obole jedini lek je da se sve povade i bace, a na tom mestu nemojte saditi lukovice naredne tri godine. Pre sadnje lukovice obavezno dezinfikujte rastvorom preparata Ridomil Gold.

Orezivanje

Obavezno nakon precvetavanja otkinite cvetove. Narcisi ima vrlo jaku zelenu mas,u pa će i lukovice do sledeće sezone dobiti dovoljno hrane i biljke će bujno cvetati.

Razmnožavanje

Razmnožava se odvajanjem mladih lukovica. U jesen cele busene lukovica možete izvaditi iz zemlje, razdeliti ih, dezinfikovati i ponovo posaditi na novo mesto.

Zalivanje

Ne preterujte sa zalivanjem. Iako biljke dobro podnose veću vlagu, ipak je dobro da postoji periodičnost između zalivanja i sušnih perioda. Ovo je posebno naglašeno u toku leta kada zalivanje treba smanjiti dok listovi potpuno ne požute.

Prihranjivanje

Ukoliko u proleće dodate sporootpuštajuće đubrivo, biljke će iz sezone u sezonu bujno cvetati.

Floraekspres savet:

  • Nikada prilikom sadnje narcisa u zemlju ne dodajte stajnjak.
  • Vrlo jednostavne za gajenje

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *