Savetnik

Hosta i 13 prijatelja senke

Hosta se obično gaji zbog raznolikosti svojih listova koji osvajaju iz senovitih uglova vaših bašta i daju im romantičan izgled, a opet, sigurno ste se bar jednom zapitali koje to biljke mogu da se kombinuju sa Hostama.

Ovaj mini vodič će vam predstaviti 13 pratećih biljaka koje, kao i Hoste, povezuje ljubav prema senovitim mestima a opet će svaka od njih doneti svoje jedinstvene osobine i na taj način doprineti celokupnom izgledu.

Dren (Cornus sanguinea) fromira velike listove ovalnog oblika koji sa dolaskom jeseni boju menjaju u svetlocrvenu a tokom zime postaju vidljive crvenkaste stabljike. Raste u visinu od 240-300 cm. Hoste će uživati u šarenoj hladovini koju pruža ovaj žbun.

Australijsko paprat drvo ( Dicksonia antartica) se kod nas najčešće gaji kao saksijska biljka, možete ga postaviti između Hosta i to će biti kombinacija koja svima odgovara. Formira dlakavo stablo i velike, elegantne, listove. Tokom zime mora da se unosi u prostor čija temperatura neće da prelazi u minus.

Biljke gajene iz lukovica

Vlašac (Allium schoenoprasum) ja veoma lak za gajenje a njegovo mirisno lišće može da se bere i koristi u raznim receptima. Prepoznatljive ljubičaste cvasti u blizini Hosta dolaze do izražaja.

Narcis (Narcissus pseudonarcissus) ima izražajne žute cvetove koji daju neophodnu boju tokom ranog proleća. Nakon cvetanja Hoste će da zaštite nežne lukovice od sušnih delova godine, a ujedno i da ih hlade.

Ljiljan ( Lilium sp. ) osvaja mirisom i cvetom tokom većeg dela leta. Sorte sa dužim cvetnim stabljikama sadite ispred Hosta, ljiljani vole da se naginju ka suncu pa bi odliča pozicija bila prelaz iz senke u sunčanu poziciju.

Pripadnici familije lukova, kao i divlji luk, štite Hoste od puževa pa su veoma korisni prijatelji.

Hosta i ljiljan

Astilbe (Arendisii hybrid) su odličan izbor ukoliko želite da dodate poneku višu biljku između Hosta. Svetloroze cvasti na uspravnim drškama rastu do 1m u visinu i sigurno će da se ističu i dodaju boju Hostama.

Hebe ( Hebe topiaria) rastu kao uredan žbun koji ne treba da se orezuje. Tokom leta se javljaju beli cvetovi koji podsećaju na pufne. Ne zahtevaju održavanje i idealni su kada nemate vremena za  mnogo održavanja.

Anemone (Anemone sp.) daju romantičan izgled u višegodišnnjim baštama. Vole senku i posađene između Hosta će dati divan kontrast boja. Noć pre sadnje potopite vaše anemone u vodu, sadite na dubinu oko 5 cm.

Vinka (Vinca minor)  je manja zimzelena biljka koja raste u visinu do 15 cm. Tokom juna i jula cveta plavičastim cvetovima koji se ističu između Hosta i dodaju raznolikost i boju.

Evropska orhideja (Bletilla striata) je veoma izdržljiva kopnena orhideja. Raste u visinu do 45 cm i širinu do 30 cm. Ljubičasto roze cvetovi se javljaju od početka do sredine leta. Odličan su izbor za sadnju sa Hostama čiji listovi čuvaju vlagu neophodnu orhidejama a orhideje doprinose tako što dodaju boju.

Brunera (Brunnera macrophylla) je svestrana i veoma lepa višegodišnja biljka, omiljena zbog lepote listova i jednostavnog održavanja. Lepo, svetlucavo lišće ima dlakavu teksturu i može da naraste do 15cm. U uslovima sa toplijim klimama ostaje lepo tokom cele godine. Iako je najviše cenjena zbog lepog lišća ne treba zanemariti ni period cvetanja, od ranog proleća do sredine leta, kada se javlja mnoštvo malih svetloplavih cvetića koji podsećaju na Spomenak. Brunera je odličan pokrivač tla i sadite je između Hosta.

Heuhera (Heuchera sanguinea) je jedna od najomiljenijih biljaka koje se gaje uz Hoste. Raznolikost boja listova od tamnoljubičaste do limeta zelene omogućuju veoma zanimljive kombinacije sa Hostama.

Heuhera

Epimedijum (Epimedium rubrum) je trajnica čije lišće menja boju u proleće i jesen. rozikasti cvetovi se javljaju u proleće i graciozno lebde na žilavim stabljikama iznad humki lišća. Lako se gaje u gotovo svim uslovima.

Japanska zlatna trava (Hakonechloa macra) je žbunasta trava koja daje mnoštvo dugih, visećih listova koji vise u slojevima. Tokom leta zeleni cvetovi lagano vire iznad vrha biljke. Japanska zlatna trava je odlična kombinacija sa Hostama jer njeno tanko lišće daje oštar kontrast velikim listovima Hoste. Veoma je nezahtevna i otporna vrsta pa se savetuje za bašte koje nemate vremena često da održavate.

Muskari (Muscari botryoides) je simpatična lukovičasta biljka niskog rasta. Grozdaste cvasti su najčešće kobaltno plave boje ali i ostale boje kao što su bela i roze su podjednako zastupljene. Sadite ih između Hosta i oni će dati boju ranom proleću, pre nego što listovi Hosta porastu a kasnije će ti listovi da ih zaštite od vrućina omoguće im da lakše podnesu fazu mirovanja.

Muskari

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *