Savetnik

Zašto vaš pijeris sporo raste?

Japanski pijeris (Pieris japonica) je odličan izbor za svaku baštu i u našem podneblju može biti prelep uz malo nege. Izuzetno je dekorativan, spororastući, zimzeleni žbun visine do 2 metra.

Šta je osnovno što treba da znate o pijerisima da bi bili zdravi, lepi i bujni?

  • Cvetni pupoljci se formitaju terminalno, još u toku jeseni. Početkom proleća, zvonasti cvetovi smešteni na dugim, povijenim, grozdastim cvastima, postepeno se otvaraju od osnove prema vrhu. Prijatnog su mirisa blagog intenziteta. Boja cveta je bela, ali postoje i kultivari sa crvenom i purpurnom bojom cveta.
  • Ono što ovu vrstu čini još atraktivnijom jesu novi, mladi izbojci, ružičasto do vatrenocrvene boje, koji se razvijaju na biljci uglavnom nakon precvetavanja, ređe istovremeno sa cvetom. Listovi su lancetasti, kožasti, glatki i sjajni. Zelene su boje, ali ima varijeteta i hibrida sa prošaranim, kremžutim listovima (P. japonica 'Variegata', P. japonica 'Flaming Silver' ).
  • Nije ljubitelj orezivanja. Vrši se samo po potrebi, u cilju zadržavanja pravilne forme.

Odgovaraju mu humusna, uvek vlažna, ali ocedita zemljišta.

VAŽNO: Prilikom sadnje potrebno je koristiti specijalne, tresetne supstrate kisele reakcije. U krečnom zemljištu sporo raste i lako oboleva.

  • Zahteva polusenovita do senovita mesta, zaštićena od jakog mraza i hladnih vetrova. Može da raste i na jačem suncu, ali samo ako ima dovoljno vlage u zemljištu. Dobro uspeva u gradskim uslovima.

Razmožava se reznicama.

Koristi se za pojedinačnu i grupnu sadnju, kao i za sadnju u posudama.

Floraekspres savet: Zbog sličnih zahteva, odlično raste u zajednici sa rododendronima, azalejama, skimijama, erikama, ili ispod krošnji četinara.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *