Savetnik

Ovako se pravilno zaliva

Zalivanje je jedna od najvećih zagonetki za ljubitelje cveća. Da li je dovoljno zalivati jednom nedeljno, ili jednom u 15 dana, ili možda češće? Odgovor na ovo pitanje jednostavno ne postoji. Dobro je poređenje ako kažemo da se ni vi sami ne bistedobro osećali kada bi vam noge bile stalno mokre.

Pravilo broj jedan

Učestalim zalivanjima biljke dovodite u stanje iscrpljenosti.

Zalivajte biljke kada se supstrat u saksiji potpuno osuši. Čak i ako ostane suv 2-3 dana, biljke neće stradati. Kada ih zalivate, uvek iskoristite priliku da im u vodu za zalivanje dodate neko od vodorastvorljivih đubriva. Zalivanje obavljajte tako da se biljke dobro natope dok voda ne procuri u tanjirić. Ostavite cveće da ovako odstoji 30 minuta, a onda prospite višak vode iz tanjirića.

Šta ste ovim uradili?

  • Biljke ste dobro zalili
  • Ostavili ste dovoljno vremena da se povratno supstrat zasiti vodom povlačeći je iz tanjirića
  • Odstranili ste višak vode u tanjiriću i pustili da vazduh nesmetano dođe do korena
  • Biljke su usvojile neophodnu vodu i hranu, a koren je dobio i neophodan vazduh za normalan razvoj

Na ovaj način biljke ćete održati zdravim i jakim, otpornim na bolesti i stresove.

Do sledećeg zalivanja ostavite supstrat u saksiji da se potpuno osuši. A kako ćete znati da je supstrat suv? Pa, gurnite prst u saksiju i proverite. Ako osetite da je još vlažan, odložite zalivanje.

Floraekspres savet za zalivanje balkonskog cveća

U toku letnjih meseci, pogotovo kod balkonskih biljaka, zalivanje će nekada morati da se obavlja i dva puta u toku dana. Idealno rešenje za ovaj problem su saksije i žardinjere sa duplim dnom koje imaju rezervoar iz kojeg se supstrat lagano natapa, a može da prihvati vodu za nekoliko dana zalivanja.

Pažljivo sa listovima!

Prilikom zalivanja biljaka, a pre svega  ako zalivate rastvorom đubriva, vodite računa da ne pokvasite listove. Čak i ako se ovo prilikom zalivanja dogodi, nakon zalivanja istuširajte biljke da im skinete đubrivo sa listova.

Zablude

"Cveće uvek treba zalivati u podlošku (tanjirić)". Ovo je jedna od najčešćih zabluda. Prirodan tok vode je od vrha saksije prema dnu. Na ovaj način voda iz supstrata istiskuje stari vazduh, a povlačenjem od biljke u kapilare sa površine ulazi nov svež vazduh. Soli koje se nalaze u supstratu se ispiraju od površine prema dnu saksije. Ukoliko zalivate u podlošku, soli će stalno da se podižu sa dna saksije prema površini i na površini supstrata će se stvarati ružna bela skrama.

Floraekspres savet

Dobro je da cveće zalivate u jutarnjim časovima.

Pravi princip zalivanja uglavnom govori da biljke u noć ne bi smele da uđu mokre jer se na taj način vrlo lako zaraze gljivama. Jutro je vreme kada sunce izlazi. Važno je se voda na listovima osuši pre nego sunce postane prejako i sprži listove kroz preostale kapljice vode. Ipak, u toku leta potrebno je biljke u žardinjerama nekada zalivati i dva puta dnevno. Drugo zalivanje obavljajte uveče kada sunce zađe. Vrele letnje noći će doprineti da se listovi brzo osuše i neće biti opasnosti od nastanka infekcija u toku noći. Ovo će dodatno i rashladiti biljke i učiniti da se osećaju bolje.

Zalivanje travnjaka i bašti

U baštama i travnjacima očekivano je da se voda zadržava u dubljim slojevima zemljišta te je i isušivanje manje intenzivno nego što je to slučaj u žardinjerama i saksijama. Idealno bi bilo da zalivanje započnete u ranim jutarnjim časovima (najbolje oko 4h ujutro). Na ovaj način će do 6h sve biljke biti dobro zalivene, a listovi će se osušiti pre nego sunce postane prejako. Zalivanje prskalicama dodatno doprinosi vetrenju hlora iz vode.

Naravno da količinu vode treba prilagoditi vremenskim uslovima. Ukoliko voda počne da »leži« po površini vaše bašte znači da ste preterali. Po kišnom i oblačnom vremenu i kada temperature padnu, zalivanje smanjite na minimum.

Floraekspres savet

Danas se u mogu kupiti jednostavni sistemi za zalivanje sa tajmerom pomoću kojeg možete sami naštimovati kada da vam se sistem uključi, a kada da se isključi. Ovo će umnogome da vam olakša održavanje lepe i zdrave bašte.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *