Savetnik

Kako da uzgajate zdrave sadnice limuna?

Limun (Citrus limon) je lepa i vrlo dekorativna biljka koja raste kao niže drvo 2 do 3 metra u visinu.  Listovi su sjajni, kožasti, aromatični. U odgovarajućem podneblju limun cveta 3 do 4 puta u toku godine, od maja do septembra, a nakon svakog cvetanja daje plodove koji se koriste za jelo, sok ili preradu.

Podloga koja odgovara limunu

Limun se može gajiti na podlozi proizvedenoj iz semena limuna, odnosno na sopstvenom korenu, ili na podlozi dobijenoj iz semena nekog drugog citrusa. Univerzalna podloga koja se najčešće koristi je poncirus trifoliata.

Kada je vreme sadnje limuna i kakvo mu zemljište odgovara?

Što se tiče sadnje limuna, može se obaviti na proleće ili na jesen. Veoma je važno pripremiti zemljište koje treba da bude dobro drenirano i lakše teksture. Najprikladnija je ilovasta ili peskovito – ilovasta zemlja. Limun zahteva poseban tip zemljišta, odnosno humusa u kome je izuzetno bitno da humus sadrži dozu kalcijuma, koji će omogućiti pravilan rast i razvoj biljke, formiranje listova, cvetova, a nakon toga i plodova.

Lokacija pogodna za limun

Odgovaraju mu položaji sa dosta sunčeve svetlosti i da bude zaštićen od vetra.

Temperatura koja odgovara limunu

Limun ne podnosi niske temperature. Za limun je kritična temperatura  oko -5˚C jer može prouzrokovati oštećenja biljke. Ta granica može biti niža ako je limun kalemljen na podlozi poncirus trifoliata kada je granica oko -6,5˚C.  Preporuka je da se krošnja limuna prekrije agril folijom tokom zimskog perioda.

Ako limun gajite u saksiji pre zimskih mrazeva, unesite biljku u provetrenu i svetlu prostoriju.

Zalivanje limuna

Limuni traže dovoljnu količinu vode, naročito u vegetacionom periodu od aprila do kraja septembra. Dakle, zemlja treba da se osuši između dva zalivanja. Tokom leta se zalivaj češće, svaki dan. Od septembra bi trebalo smanjiti zalivanje tako da bude umereno.

Čime da prihranjujete limun?

Od aprila do avgusta limun treba prihranjivati posebnom tečnom prihranom za citruse (dva puta mesečno u toku vegetacionog perioda i jedanput mesečno u periodu mirovanja biljaka) zalivanjem u zemljište ili se može prihranjivati folijarno (preko lista).

Cvetanje limuna

Cvet limuna je ružičastobele ili bledožute boje, prijatnog mirisa. Period cvetanja limuna može trajati do 50 dana pri temperaturi 17-24˚C. U odgovarajućem podneblju limun može cvetati 3-4 puta u toku godine, od maja do septembra.

Plodonošenje limuna

Često se dešava da na sadnici limuna budu u isto vreme cvetovi kao i mali ili zreli plodovi. Limun je izuzetno zdrava namirnica. Plodovi mogu biti elipsoidnog ili okruglog oblika, žute boje, a unutrašnjost je ispunjena sokom. Limun plodonosi posle tri godine starosti biljaka. Plodovi su obogaćeni nutritivnim vrednostima (natrijumom, kalijumom, kalcijumom, gvožđem, ugljenim hidratima, šećerima, proteinima, vitaminima B6 i B12).

Razmnožavanje limuna

Što se tiče razmnožavanja, limun se najlakše razmnožava semenom, ali ukoliko želite kvalitetnije plodove, potrebno je kalemljenje nakon godinu dana.

Razmnožavanje reznica je takođe dobar način razmnožavanja. Izaberite kvalitetnu reznicu, ubodite je u treset, stavite na svetlo mesto i prekrijte najlonom koga treba svakodnevno da otkrivate po pet minuta. Otprilike, nakon šest sedmica, limun će početi da raste.

Orezivanje limuna

Rezidbom se, obično, grane ne prekraćuju, nego se odstranjuju. Odstranjivanjem grana se odstranjuju konkurentne grane i forsira se rast ostavljenog mladara. Intenzitetom rezidbe, tj. količinom odstranjenog dela kao i oštrinom rezidbe određuje se kondicija, bujnost i rodnost limuna.

Redovnim orezivanjem svake godine se krošnja lepo formira a samim tim će biti i bujnija.

Upotreba plodova limuna

  • Pored ishrane, limun se koristi i u kozmetici, a neizbežan je i kao prirodni konzervans. Plodovi limuna sadrže bioflavonoide, pectin, folnu kiselinu, fosfor, kalijum, kalcijum, magnezijum, mangan, vitamin C, A,B1 i B6.
  • Pomaže u rešavanju problema sa jetrom, želucem, jača imuni sistem.Velika količina vitamina C je korisna za održavanje krvnih sudova.

Zanimljivost

Po filozofiji feng šuija, stavite limun pored ulaza u vaš dom jer tako donosi prosperitet i blagostanje u dom.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *