Savetnik

Sve o naru, lekovitom voću

Nar ili šipak (punica granatum) spada u grupu listopadnog suptropskog voća. Zbog osobine da pri osnovi stabla razvija dosta izdanaka, nar se najčešće gaji kao žbun i dostiže visinu 2 do 4 metra.

Nar formira uspravne, trnovite, razgranate grane. Kora je u početku crvenkasta, a vremenom postaje siva i ljušti se u tankim trakama. Listovi su uski, obrnuto jajastog oblika, celog oboda. Cvetovi su levkastog oblika, crvene boje. Nar formira veoma egzotične plodove. Plodovi nara su krupni, okruglog oblika sa brojnim sitnim i sočnim semenkama, crvene boje, veličine kukuruza.

Pozicija koja odgovara naru

Nar traži mnogo sunca tokom cele godine tako da ga treba saditi na potpuno osunčanim pozicijama i mora da bude zaklonjen od vetra.

Koja temperatura odgovara naru?

Nar odlično podnosi velike letnje vrućine, ali ga mraz ispod -11℃ može oštetiti. Najveći problem su kasni prolećni kao i rani jesenji mrazevi koji mogu da unište tek poterale izbojke. Ako se lepo zaštiti, uspešno će prezimeti.

Tip zemljišta koje odgovara naru

Odgovara mu dobro drenirano zemljište koje je bogato humusom. Ne podnosi teška i zbijena zemljišta.

Kada zalivati nar?

Zaliva se 2 do3 puta sedmično tokom perioda vegetacije, a na svakih 8 do10 dana tokom perioda mirovanja biljaka. Poželjno je leti obavljati orošavanje, kada je temperatura veća od 20 stepeni.

Kada presađivati nar?

Nar se presađuje kad olista i to svake godine u saksiju koja je dva santimetra veća od prethodne. Kao supstrat za presađivanje koristi se mešavina treseta, humusa i peska.

Kada i čime prihranjivati?

Za prihranjivanje nara se može koristiti prihrana osmocot ili ferticare.

Prihranjivanje je dobro obaviti na proleće (pri sadnji dodati jednu supenu kašiku prihrane u zoni korenovog sistema, a potom dodati još jednu supenu kašiku prihrane oko biljaka). Prihrana ima dejstvo narednih šest meseci kada je potrebno ponoviti isti postupak.

Kako orezivati nar?

Ukoliko želite da imate biljku sa nekoliko formiranih stabala, onda orezujte sve grane koje izbijaju sa stabala do visine od jednog metra. Potom, na ovoj visini pustite po dve grane koje će nesmetano da se razvijaju i fomiraju lepu i gustu krošnju.

Kako razmnožiti nar?

Nar je najbolje da se razmnožava položenicama mada je moguće i u toku avgusta meseca skinuti poludrvenaste reznice i umočiti ih u hormonski prah za ožiljavanje drvenastih reznica.

Cvetanje

Nar cveta u drugoj polovini leta, a cvetovi su poput malih trubica intenzivno naranžaste do crvene boje.

Plodonošenje nara

Nakon cvetanja, formiraju se plodovi koji su u početku zeleni, a kasnije dobijaju crvenkastu boju i na stablu ostaju do kasne jeseni. Plodovi nara su toliko interesantni da su stalna inspiracija slikarima za crtanje.

Lekovitost

Nar je izuzetno lekovito voće jer bogato vitaminima, mineralima, vlaknima i antioksidansima, pa samim tim pomaže u rešavanju sledećih zdravstvenih problema:

 • sprečava starenje
 • štiti i regeneriše jetru, štiti bubrege
 • štiti od infekcija
 • jača imuni sistem
 • suzbija alergije
 • štiti od srčanih oboljenja
 • normalizuje krvni pritisak
 • reguliše metabolizam
 • štiti od pojave Alchajmerove bolesti (ovo voće može da uspori gubitak pamćenja).

Zanimljivost  

 • Nar je voće koje se koristilo u antičko doba kao lek, a zbog velikog broja semenki  smatrao se simbolom plodnosti koji donosi sreću u kući.
 • Dokazano je da sok od nara ima najveće antioksidativno delovanje. Izraelski naučnici su otkrili da uzimanje čaše soka od nara dnevno smanjuje rizik od kardiovaskularnih bolesti.
 • Predstavlja veoma bitan deo libanske, turske, grčke, iranske i indijske kuhinje i zbog svog blagotvornog dejstva se često koristi u narodnoj medicini, kao i u kozmetici.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *