Savetnik

Uputstvo za negu slovenačkih muškatli

Muškatle (Pelargonium spp.) su letnje cvetnice koje su još od davnina krasile prozore kuća naših baka. Danas se one itekako dobro uklapaju u moderne građevine i nastavljaju da plene krupnim, raznobojnim, duplim ili prostim cvetovima. U zavisnosti od sortimenta, mogu biti vrlo male i kompaktne do 30cm visine, ali i vrlo krupne i do 60cm visine. Veoma su izdržljive i lake za negu.

Poslednjih godina među ljubiteljima muškatli  i cvetnica omiljene su slovenačke (padajuće muškatle) koje se odlikuju bujnim rastom i veoma dugačkim stabljikama (padaju i do 100cm). Pratite sledeća upustva i vaše muškatle će biti bujne i cvetaće kao lude celo leto, a terase veoma upadljive.

Svetlo i pozicija

  • Najviše vole zaklonjena mesta, bez promaje.
  • Idealne pozicije su one koje su deo dana osunčane (po mogućnosti jutarnje sunce do 11h) a deo dana sa puno svetlosti bez direktnog sunca.
  • Temperature na kojima se gaje kreću se od 10°C do 27°C. Na višim temperaturama, tokom leta dozvoljeno je u popodnevnim časovima dodatno rashladiti biljke tuširanjem odstajalom vodom.

Presađivanje, zalivanje i prihrana

  • Prilikom presađivanja u standarnu žardinjeru od 50cm dužine treba posaditi dve slovenčke muškatle, a ako sadite u viseće saksije dovoljno je jedna sadnica
  • Posle presađivanja prvih 15 dana samo zalivajte čistom vodom, a posle počnite sa prihranom
  • Pošto slovenačke muškatle imaju intenzivan porast, zahtevaju dosta hrane tako da ih treba prihranjivati redovno na 7- 10 dana prihranom za cvetnice.
  • Muškatle ne vole previše vode i uvek će lakše podneti nedostatak nego višak.

Orezivanje

  • U toku sezone orezivanje nije potrebno, precvetali cvetovi sami otpadaju
  • Po završetku cvetne sezone (oktobar) treba ih orezati na 30cm i čuvati na prohladnom i svetlom mestu uz minimalno zalivanje (2-3 puta tokom cele zime). Izbegavati mračne i tople prostorije jer u njima muškatle teraju tanke i blede izdanke što dovodi do iscrpljivanja biljke.

Doba cvetanja

Muškatle cvetaju do sredine aprila, celo leto, često i u jesen ako su noći prijatne.

Floraekspres preporuka

Slovenačke muškatle sadite na istočnim pozicijama. Sklonite ih sa jakog popodnevnog sunca jer će im izbledeti i cvetovi i listovi. Polusenka je prava pozicija.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *