Savetnik

Nega plumbaga

Plumbago je žbun koji raste od 1-3m visine i približno toliko raste i u širinu. U zavisnosti od šišanja, može se formirati i kao puzavica koja se širi uz oslonac, ili mali poluviseći žbun. Poslednjih godina je veoma tražen zbog prelepih nežnoplavih cvetova i upornog cvetanja.

Doba cvetanja

Cveta od ranog proleća do pozne jeseni. Zaustavlja cvetanje samo u periodu hladnih zimskih meseci. Cvetovi se formiraju na bočnim izbojcima i sakupljeni su u grozdaste cvasti romantično plave boje.

Miris biljke

Plumbago nema poseban miris

Preporuka za sadnju u grupi

Plumbago se sadi se kao visoka rubna biljka ili u kombinaciji ispred visokih žbunova gde plavim cvetovima upotpunjuje izgled procvetale bašte. 

Svetlo/pozicija

Potpuno osunčane pozicije su uslov da plumbago cveta intenzivno i bujno. Već u polusenovitim pozicijama cvetanje se smanjuje. Vrlo je privlačan za leptire.

Temperatura

  • Zbog osetljivosti na jače mrazeve, preporučujemo da ga sadite u velike baštenske saksije. Ipak, čak i kada je posađen na otvorenom, on se nakon zime oporavlja relativno brzo i izbija sa novim izbojcima iz zemlje. Ako želite lepu žbunastu biljku, onda će sadnja u saksije biti u prednosti.
  • Letnje žege podnosi odlično

Zaluvanje

  • Prilikom zalivanja obavezno koristite odstajalu vodu.
  • Hladna voda i hlor mogu dovesti do propadanja biljke.
  • Plumbago je osetljiv na visok pH, a vodovodna voda ga vrlo često podiže

Prihranjivanje

Obavezno ga prihranjujte od marta do sredine avgusta nekim od vodorastvorljivih đubriva za cvetajuće biljke, ali mu povremeno dodajte (jednom mesečno) i đubrivo sa pojačanim sadržajem azota. Dobro je da se u toku maja i juna jednom doda folijarno đubrivo sa mikroelementima jer je osetljiv na nedostatak mangana

Presađivanje

Prilikom sadnje obavezno u zemlju umešajte kiseli treset, a ukoliko ga sadite u saksijama, neka to bude tresetni supstrat pH 5,5 do 6,2. Kiselije zemljište mu idealno odgovara i boja cvetova je daleko intenzivnija

Orezivanje

Plumbago cveta na bočnim izbojcima pa ga je lako orezivati. Orezujte ga uglavnom pre nego krene vegetacija u kasnu zimu i slobodno orežite i cvetne pupoljke. Biljka se vrlo brzo oporavlja, a na ovaj način zadržava i kompaktan žbunast izgled.

Razmnožavanje

Razmnožava se, kao i ostalo šiblje, poluzrelim vršnim reznicama u toku avgusta uz korišćenje hormona za ožiljavanje drvenastih reznica.

Floraekspres preporuka:

Plumbago je biljka koja će se celu sezonu smešiti u vašoj bašti. Gotovo da nema nekih značajnijih problema sa gajenjem, osim što mu treba obezbediti sunčano mesto i kiseliji supstrat.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *