Savetnik

Lijanderi su za svakog baštovana

Lijander (nerium oleander) je žbun ili drvo visine 2-3 metra, mada posađen u zemlju u odgovarajućim klimatskim uslovima može da naraste i do 6 metara. U našim uslovima uglavnom se gaji kao biljka za velike baštenske saksije u kojima izgleda kao žbun ili malo stablo. Veoma je zahvalan za gajenje, ali u našim sulovima ne može da prezimi. Raste na temperaturama iznad 10 stepeni Celzijusa,a najniža temperatura je oko minus 5 stepeni. Ako ga gajite u saksijama, morate saksije uneti kada temperature padnu ispod 10 stepeni. Inače, nije zahtevna vrsta za gajenje i svakom baštovanu će uspeti.

Doba cvetanja

Lijander cveta od početka juna do pozne jeseni. Cvetaju nemaju poseban miris. Izuzetno su dekoratvino kultivari sa duplim cvetovima i patuljastim rastom.

Svetlo i pozicija

Odgovaraju mu pozicije od punog sunca do polusenke. Ne zaboravite da je lijander mediteranska vrsta i voli toplo i sunce.

  • Temperatura: Raste na temperaturama iznad 10 stepeni Celzijusa, ali podnosi mrazeve do minus 5 stepeni ukoliko je posađen u zemlju. U saksijama je potrebno da se u toku zime unese u prostoriju u kojoj temperature ne padaju ispod nule. Letnje žege podnosi odlično, pa ne morate da brinete u periodima naših vrelih leta.

Presađivanje

Lijander nije preterano izbirljiv što se vrste supstrata tiče, ali će dodatak treseta svakako biti od koristi za brzo ukorenjivanje. 

  • Orezivanje: Ako gajite lijandere, možete da odstranite sve izbojke iz zemlje, a ostavite da rastu samo dva glavna stabla. Na ovaj način lijander može postati lepo drvo. Ovo nije komplikano i svaki baštovan može uspešno da orezuje i gaji lijandere
  • Razmnožavanje: Uglavnom se razmnožava poludrvenastim reznicama u avgustu, ali može se dobiti i iz semena. Biljke koje se razmnožavaju semenom značajno gube dekorativne karakteristike i ne liče na roditeljsku biljku. Ako koristite hormon, obratite pažnju da ima više vrsta – jedni su za drvenaste vrste, drugi za poludrvenaste

Zalivanje

Zalivanje bi bilo dobro da obavljate odstajalom vodom, mada lijanderima preterano ne škodi ni vodovodna voda. Prilikom zalivanja smenjujte periode vlage i suše, jer u tim uslovima najbolje raste. Inače dobro podnosi i dugotrajnu sušu, a i duže vlažne periode.

  • Prihrana: Obavezno ga pri svakom zalivanju prihranjujte nekim od vodorastvorljivih đubriva od marta do avgusta. Svaki treći put možete zaliti čistom vodom

FLORAEKSPRES preporuka

Jedino roblematično ako gajite lijander je prezimljavanje. Kada biljka miruje, svedite zalivanje na minimum i ne prihranjujte ga. Ako ste baštovan koji voli ovu mediteransku cvetnicu i niste ga do sada gajili, preporučujemo da ga gajite u velikim baštenskim saksijama, na verandama i terasama i može da vam pravi odličnu zaštitu od neželjenih pogleda. Inače, lijander je vrsta za svakog baštovana i veoma je nezahtevan za gajenje.

lijander slikalijander slikalijander slika

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *