Savetnik

Salvija za celo leto

Mala jednogodišnja cvetnica visine do 30cm, bogatog cvetanja skarletno crvene boje. Danas se mogu naći i varijeteti u drugim bojama, ali nisu uspeli da dosegnu slavu i popularnost obične crvene salvije. Raste uspravno i vrlo se jako grana, tako da svaka grana donosi cvet. Ovo je mala pomoć oko nege ukoliko ovu lepoticu planirate u svojoj bašti. Useliće vam i leptire…

Doba cvetanja

Cveta od ranog proleća (kraj aprila), pa do pozne jeseni. U toku leta, nakon prvog precvetavanja, usporava cvetanje ukoliko se ne odstrane precvetali cvetovi.

Miris biljke

Nema posebnog mirisa, a rado je posećuju gotovo sve vrste leptira.

Preporuka za sadnju u grupi

Osim sa kadifom, salvija se može saditi i sa belim alisumom. Odlična je u kombinaciji sa ukrasnim travama. U cvetnim lejama ispod salvije možete posaditi dihondru.

Svetlo/pozicija

Može se saditi na pozicijama koje su potpuno osunčane. Na ovim mestima dostiže svoj puni sjaj.

Temperatura

Voli toplotu pa je i temperatura gajenja između 16 i 24°C. Na nižim temperaturima dolazi do pojave žutila na listovima.

Zalivanje

Ima veoma snažan i dubok korenov sistem tako da lakše podnosi letnje žege za razliku od drugih biljaka. Ipak, ukoliko bude oskudevala u vodi u ranim fazama razvoja, koren će ostati mali i loše će se ponašati i u toku leta. Ne preterujte sa zalivanjem, ali je i ne ostavljajte predugo žednu.

Prihranjivanje

Intenzitet cvetanja je usko povezan sa hranom koju dobija. Sa svakim zalivanjem slobodno joj dajte neko vodorastvorljivo đubrivo za cvetajuće biljke. U toku leta dozu hrane smanjite na pola.

Presađivanje. orezivanje

  • Sadi se u otvorenim cvetnjacima. Zbog bržeg zakorenjivanja dobro je da se u zemlju umeša treset. Može se saditi i u žardinjere, ali zbog jakog korena često joj prostor bude mali i ne izdrži do kraja leta.
  • Osim uklanjanja precvetalih cvetova dodatno orezivanje joj nije potrebno

Razmnožavanje

Razmnožava se isključivo hibridnim semenom koje nosi potencijal snažnog i bujnog cvetanja. Seme skinuto sa hibrida nikada ne daje tako lepe biljke.

Floraekspres preporuka

Nije posebno zahtevna vrsta i lako se gaji i održava. Toplo preporučujemo.

Problemi

  • Problemi uvek nastaju ako uzmete prestareo rasad ili je kasno posadite. Prestareo rasad lako se prepoznaje po tome što su biljke slabo razgranate, donji listovi su već pobledeli, a koren je gusto upeten na dnu saksije. Ovakve biljke se jako teško ukorenjuju.
  • Slabo ukorenjivanje dešava se i kada biljke sadite prekasno (posle 10. maja), jer period vrućina koji dolazi zaustavlja rast korena. Ovakve biljke obično u početku izgledaju dobro, a onda se usred leta naglo osuše i propadnu.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *