Savetnik

Bugenvilija i cvetni raskoš leta

Svako leto možete zvati 'kraljevskim' ako ga provedete u društvu ove mediteranske lepotice koja je pravi cvetni raskoš letnjih dana. Bugenviliju (bougainvillea) zovu i bogumila (kaže se 'i Bogu je mila'). Neverovatna je, veoma atraktivnih papirnih cvetova žarkih boja. Najlepša je kada je najtoplije i kada je sunce najjače. To su osnovni uslovi za njen rast. Uživa veliku popularnost i zaista je veoma skromnih zahteva. Što se boja cvetova tiče, možete da birate – od belih do narandžastih, crvenih roze, ljubičastih. Svaka je neverovatan letnji prizor. Ima jako stablo i duge puzave grane.

Može da naraste i do 15 metara i danas ima varijeteta koji su selekcionisani za gajenje u saksijama. Odomaćena je i kod nas od pre nekoliko godina i naši baštovani je veoma uspešno gaje.

Doba cvetanja

Bugenvilija cveta od sredine proleća, pa do duboke jeseni i to je njena čarolija. neumorno cveta sve dok je toplo i dok kod nas temperature ne padnu ispod 10 stepeni Celzijusa. Cvetovi su mali i neugledni, ali pricvetni listovi su zapravo ono što mi nazivamo cvetovima bugenvilije. Ovi listovi ne gube boju čak ni pri nižim temperaturama, pa efekat punog cvetanja zaista zadržava vrlo dugo.

  • Ukoliko je gajite u saksiji, pustite da se koren dobro ispreplete. Tesna saksija dodatno bugenviliju tera na cvetanje
  • Cvetovi nemaju poseban miris
  • Za puno cvetanje bugenvilija mora biti na suncu bar šest sati u toku dana

Svetlo i pozicija

Bugenvilija će vam obezbediti cvetni raskoš leta samo ukoliko joj obezbedite mnogo sunca. Što je više sunca, više će cvetati

  • Temperatura: Bugenvilija je osetljiva na mraz i zato je morate dobro zaštititi preko zime. Morate je uneti u prostoriju u kojoj temperature ne padaju ispod  nule i tako ćete joj pomoći da prezimi. Ipak, postoji varijetet Spektoglabra koja je otpornija, pa će je malčiranje zaštititi od niskih temperatura i izmrzavanja. Znajte da će joj nadzemni deo potpuno propasti, ali će iz korenovih pupoljaka ponovo izbiti na proleće.

Presađivanje

Za bugenviliju birajte dobro ocedni supstrat (to je onaj koji ne zadržava vodu). Vazduh oko korena pomaže joj da brže raste, pa zato izbegavajte glinenu zemlju. Ako sadite u bašti, svakako izaberite mesto gde ne 'leži' voda. Dobro podnosi orezivanje, pa možete da birate formu biljke

  • Bugenviliju možete gajiti i formirati kao stablo ukoliko je gajite u velikim baštenskim saksijama
  • Razmnožava se poluzrelim reznicama stabla u avgustu uz upotrebu hormona za ožiljavanje drvenastih biljaka. Ožiljavanje možete da obavljate u čistom pesku u senovitom delu bašte koji je zaštićen od jakog sunca i kiše.

Zalivanje

Bugenvilija je veoma otporna na sušu. Kada je zalivate, sledite pravivlo 'uvek je bolje manje nego više'. Odstajala voda i redovna prihrana od marta do avgusta održaće jak rast i lepo i bujno cvetanje. Ukoliko prestane da cveta, ostavite je nekoliko dana potpuno suvu

  • U vreme prezimljavanja dovoljno je da je zalijete jednom u jesen kada je unesete u hladnu prostoriju. Zalivanje zatim možete svesti na jednom u 40 dana. Ispravno prezimljava samo ako ne izbijaju nove grane (tako ćete najbolje znati da bugenvilija miruje).

Prihrana

Umereno zalivanje vodorastvorljivim đubrivima za cvetajuće biljke održaće dugotrajnost cvetanja.

FLORAEKSPRES preporuka

Bugenvilija ne boluje od ozbiljnijih bolesti i prilično je otporna. Uzgoj bugenvilije je lak, ali prvo što je može ubiti je preterano zalivanje. Ima jako trnje, pa nemojte saditi na prolaznim mestima. 

  • Topla preporuka za baštovane početnike koji vole intenzivne boje cvetova i raskošna cvetna leta.

bugenvilija slikebugenvilija slikebugenvilija slikebugenvilija slikebugenvilija slike

Bugenvilija – prodaja u rasadniku Flora Enspres

Trenutnu ponudu bugenvilija, kao i cene u našem rasadniku možete pogledati na ovom linku >>

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *