Savetnik

Da i vaše hortenzije budu za primer

Hortenzija (Hydrangea sp.) je vrlo popularna biljka koja se decenijama gaji u domaćim baštama. U poslednje vreme sve je više tipova i varijeteta sa nesvakidašnjim formama cvetova i listova.

Doba cvetanja

Glavno doba cvetanja je od ranog leta do kasne jeseni.

  • Hyndrangena macrophyla Veitchii ima sitne fertilne cvetove koji su okruženi krupnim cvetovima koji tamne kako cvet sazreva. Cveta u kasno leto. U istoj grupi je i Blue Wave koja počinje nešto ranije sa cvetanjem. U istoj grupi macrophylla nalazi se i standardna hortenzija Hamburg. Cvetovi su voma krupni, kuglasti i roze boje na alkalnim zemljištima ili tamnoplave na kiselim zemljištima bez gline.
  • Hydrangena paniculata Grandiflora ima krupne bele cvetove koji prekrivaju žbun. Iz iste grupe je i Pink Diamond. Cvetovi su krem bele boje koji sa sazrevanjem postaju oranžružičasti.
  • Hydrangea villosa je vrlo interesantna biljka čiji cvetovi liče na cvet zove. Intenzivno su ljubičastorozi i pojavljuju se u toku leta.
  • Hydrangea serrata Bluebird jedna je od najkompaktnijih i pravi je izbor za male bašte.
  • Hydrangea quercifolia je najneobičnija hortenzija. Njeni listovi imaju formu sličnu listu hrasta, krupni su i zeleni do jeseni kada dobijaju braonkastu do potpuno purpurnu boju. Od kasnog leta formiraju kuglaste cvasti bele boje. Kasnije postaju ružičasti. Iinteresantna je zbog poluviseće forme.

Miris biljke

Hortenzije nemaju intenzivan miris.

Preporuka za sadnju

Ako se odlučite za hortenzije iz roda paniculata ili quercifolia birajte mesta koja ste predvideli ukrasno šiblje. Treba im dosta prostora. Hortenzije iz roda macrophylla i serrata pogodne su za bliže pozicije, pa ih stavljate na senovitim prilazima kući. Najlepše su kada se ukombinuju sa lepim jovom.

Svetlo/pozicija

Gotovo da sve hortenzije traže polusenovito mesto. Uspevaju da prežive na jakom suncu, ali se puna lepota i kolorit postižu u polusenci. Istočno sunce je odlična pozicija. Zemljište treba da bude humusno, duboko i bogato. Ako je bazno, cvetovi su rozi, a ako je kiselo i bez gline cvetovi su intenzivno plavi.

Temperatura

Ovo je pravi listopadni žbun. Prezimljava u našim uslovima.

Presađivanje

Prilikom sadnje dodajte u zemlju kiseli treset. Ovo će pojačati intenzitet boja. Redovno prihranjujte đubrivima koja su fiziološki kisela. Od avgusta prihranjivanje obustavite da bi grane dobro odrvenile i pregurale zimu.

Orezivanje

Orezivanje se svodi na oblikovanje žbuna. Cvetove možete skidati po precvetavanju ili na kraju zime. U svakom slučaju skinite sve grane koje su promrzle.

Razmnožavanje

Razmnožava se ili odvajanjem mladih izbojaka sa glavog žbuna ili skidanjem poluzrelih reznica u avgustu. Za reznice se uvek uzimaju samo one grane koje nisu napravile cvetne pupoljke. Ožiljava se lako u pesku uz hormon za ožiljavanje.

Zalivanje

Hortenzija voli vodu. Obilno je zalivajte u toku leta. Rodovi paniculata i quercifolium su otporni na sušu ukoliko nisu izloženi vrućem vetru.

Prihranjivanje

Sa svakim zalivanjem dodajte vodorastvorljiva đubriva (kombinacija 15:11:29), a ako želite da održite kiselo zemljište, možete koristiti i solufit đubriva. U proleće kada krene vegetacija, okopajte i dodajte kompost. Preporuka su i preparati, recimo Flortis, koji zakišeljavaju zemljište što utiče na promenu boje cvetova. Postoje preparati za plavu boju i crvenu boju hortenzija.

FLORAEKSPRES preporuka

Veoma je zahvalna vrsta za gajenje. Sve sorte vole vodu, pa leti obilno zalivajte.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *