Savetnik

Zeleno leto sa dihondrom

Dihondra (Dichondra argentea) je lisnodekorativna jednogodišnja puzavica i prava je revolucija među puzavicama. Ima je u srebrnoj i zelenoj boji. Karakteriše je dugo viseće stablo koje može da naraste i preko 2 metra. Kao dugačka brada spušta se sa terasa, ali ukoliko se posadi u cvetnoj leji, jedna biljka može da pokrije 1m². 

Doba cvetanja

Cvetovi koje razvija neugledni su i bez posebnog mirisa

Miris biljke

Nema poseban miris.

Preporuka za sadnju u grupi

Uz dihondru posadite male cvetnice poput begonija i kadifa. Izgledaće kao šara na srebrnom tepihu. Svakako da je treba uvek saditi u velikim baštenskim saksijama kao viseću puzavicu koja će dodatno učiniti dekoraciju atraktivnijom.

Svetlo/pozicija

Obožava puno sunce, pa se u mediteranskom podneblju, gde obična trava teško uspeva, koristi i za travnjake. Vrlo je interesantna zbog tepih teksture koju daje ovim površinama.

Temperatura

Uspeva u toplim kolimatima pa se i gaji na temperaturama iznad 10°C. Kada temperature pređu 16°C, počinje intenzivno da raste, pa za mesec dana može da dosegne i dužinu od jednog metra.

Zalivanje

Ne preterujte sa zalivanjem. Dihondra će biti zdrava i otporna biljka ukoliko je između dva zalivanja ostavite da jedan dan bude suva. Obavezno je zalivajte odstajalom vodom jer je osetljiva na hladnu hlorisanu vodu.

Prihranjivanje

Zbog intenzivnog rasta troši puno hrane, pa je redovno prihranjujte vodorastvorljivim đubrivom za zelene biljke. Sporootpuštajuća đubriva takođe su dobra za dihondru

Presađivanje

Obavezno je presadite u tresetni supstrat. U saksijama prečnika 17 cm i više izgledaće odlično. Ukoliko je sadite u cvetnim lejama, dobro je da u zemlju dodate 5l treseta na m².

Orezivanje

Nije potrebno orezivati.

Razmnožavanje

Najjednostavniji način je razmnožavanje položenicama.

Floraekspres savet:

  • Vrlo je jednostavna i nezahtevna za gajenje
  • Jedini problem je preterano zalivanje
  • Zbog listova koji su presvučeni voštanim pepeljkom, vrlo je otporna na suv i topao vazduh.

1 thoughts on “Zeleno leto sa dihondrom

  1. Dragana kaže:

    Da li dihondra moze da se sadi na osuncanoj terasi otvorenog tipa i sta se desava zimi Da li može da preživi na niskim temperaturama

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *