Savetnik

Pravilna nega krasula koje zovu i ’drvo para’

Pravilna nega krasula (drvo para, parice, žad drvo) doprineće da biljke budu čvrste, razgranate i zato veoma dekorativne. Kako ih saditi, kako zalivati i koliko je komplikovano razmnožiti ovu vrstu?

Kako da pravilno posadite drvo para?

Nije mnogo teško krasuli pronaći dobro mesto za gajenje. Ako imate mogućnosti, gajite je na svetlom mestu, pa čak i na suncu. Ako nemate uslova da je gajite napolju, krasula će odlično napredovati i u sobi na veoma svetloj prozorskoj dasci. Jedino što joj ne prija je zagrejan vazduh, a posebno radijatori i centralno grejanje. Ne prija joj i tamna pozicija u sobi. Biljka će životariti i neće napredovati.

Za supstrat birajte kombinaciju univerzalne zemlje ili zemlje za sobne vrste uz dodatak peska ili lava kuglica radi bolje drenaže i cirkulacije vazduha oko korena. Možete da koristite i supstrat za kaktuse umesto da dodajete pesak u univerzalan supstrat. Važno je i da saksije u kojima gajite krasule imaju velike otvore na dnu da se voda ne bi zadržavala oko korena.

Kako da presadite drvo para?

S vremena na vreme preporučljivo je da promenite supstrat kako biste biljci dali nov podsticaj za rast. Presađivanje ne treba da zanemarite, posebno kad su biljke mlade i brzo rastu. Krasulu presadite svake tri godine (u prvih deset godina), a kasnije presađivanje je potrebno svakih pet godina.

Ovaj posao je najbolje da obavite u proleće pre nego što sadnice izbacite napolje u dvorište ukoliko za to, naravno, imate uslove. Zimski meseci su prilično nepogodni za presađivanje jer biljka miruje, ne raste i imaće poteškoća da regeneriše oštećeno korenje. Ako je koren jak i upetljan, za presađivanje odaberite nešto veću saksiju.

Pravilna nega

Sukulenti generalno ne vole previše vlage. Zbog toga uvek treba da koristite propustan, rastresit supstrat. Prilikom zalivanja sledite pravilo: umereno. Natopljena zemlja i koren koji je stalno vlažan uzrokovaće trulež i oštećenje korena.

U sunčanim i toplim danima, voda iz supstrata ispari znatno brže nego u hladnim, oblačnim periodima. Lako ćete prstom proceniti stepen vlage u zemlji i dozirati pravu količinu vode. Uzdržanost pri zalivanju je posebno važna kada zimi i kada biljka ima malo svetla.

Drvo novca apsorbuje hranljive materije najkasnije do septembra. Za prihranu birajte onu namenjenu sukulentima i kaktusima i prihranjujte jednom mesečno. Nakon septembra, nemojte biljke prihranjivati kako bi očvrsnule i ušle u zimu kada prestaje rast.

Za drvo novca je najbolje ako provede leto na otvorenom na terasi. Kao i svaka biljna vrsta oseća promenu godišnjih doba. Pre prvih mrazeva biljke unesite u zatvorenu prostoriju. Takođe, redovno biljke proveravajte da nemaju znake bolesti ili štetočine. Problem može biti i u zemlji, jer drvo novca napadaju i vaši. Beli praškasti sekret su indikacija njihovog prisustva. Obično štetočine tera malo više vlage, a ako to ne pomogne, morate koristiti insekticid.

Kako pravilno orezati drvo para?

Drvo novca traži redovno orezivanje i oblikovanje kako bi biljke bile dekorativne, uredne forme. Orezujte tako da oštrim nožem odsečete deo grane tačno iznad lista kako bi se na tom mestu pojavili novi listovi. Krasula je dobar izbor ako se bavite bonsaijem.

Kako da razmnožite drvo para?

Razmnožavanje krasula je vrlo jednostavno. Odrežite krajeve izdanaka i zabodite u supstrat. Posle kratkog vremena videćete nove, mlade izbojke što ukazuje na formiranje korena i početak rasta izdanaka.

Zašto se gaji drvo para?

Drvo novca je popularna biljka u zatvorenom i u kontejnerima. Lako se održava i impresionira zimzelenim i čvrstim listovima. Nije mnogo zahtevna vrsta za negu, pa se preporučuje i početnicima.

Iskusni umetnici rezidbe otkrili su drvo novca za bonsai kulturu. Postoje neki posebni oblici, koje karakteriše kompaktan rast (Crassula ovata Hobbit i Crassula ovata Minima), belo-zeleni listovi (Crassula ovata Variegata) ili listovi žuto-zelenih i crvenih ivica (Crassula ovata Hummels Sunset).

Da li je drvo para otrovno?

Biljke debelih listova su uglavnom netoksične, ali mogu izazvati blage simptome trovanja kod osetljivih ljudi zbog sadržaja organskih kiselina.

Dodatne informacije

Pored toga što je u narodu zovu drvo para, krasulu zovu i žad drvo, parice ili drvo prijateljstva. Poznato je preko 200 različitih varijeteta krasula.

Poreklo je iz južne Afrike gde možete videti male biljke, ali i stabla visoka i po nekoliko metara. Drvo para (Crassula ovata) formira drvenasto i razgranato stablo. U našim uslovima drvo para može da naraste i do metar u visinu, a kako biljke stare, sporije i rastu.

Cvetaju samo starije biljke, obično krajem zime. Cvetovi podsećaju na male zvezde, bele ili roze i slatkastog su mirisa.

4 thoughts on “Pravilna nega krasula koje zovu i ’drvo para’

 1. Olgica kaže:

  Poštovani dobila sam drvo para malo presudila ga u veću saksiju.Jedro je i lepo ali mu lišće opada.Gde grešim i šta da radim.zahvalna

  1. Olgica kaže:

   Poštovani dobila sam mladu krasulu ipresadila sam je uvecu saksiju.zelena je i jedra ali joj opada lišće.deluje zdravo i jedro.Ne znam sta joj je i gde grešim.U kuci je pored prozora i ima sunca

  2. Dino kaže:

   Ako saksija nema dobru drenažu, korenje može biti izloženo prevelikoj vlažnosti, što može izazvati probleme. Pobrinite se da saksija ima rupe na dnu i da koristite dobro drenirajući supstrat.

 2. Olgica kaže:

  Poštovani dobila sam mladu krasulu ipresadila sam je uvecu saksiju.zelena je i jedra ali joj opada lišće.deluje zdravo i jedro.Ne znam sta joj je i gde grešim.U kuci je pored prozora i ima sunca

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *