Savetnik

Pasiflora, cvet strasti koji voli sunce

Pasiflora (passiflora) ili Cvet strasti je ekstravagantna penjačica, neobičnih cvetova, veoma laka za gajenje. Izuzetno je vole i rado gaje izbirljivi baštovani pre svega zbog veoma neobičnih cvetova. Ako je planirate u svojoj bašti, pasiflori ćete morati da obezbedite oslonac. Ne mora to da bude preterano čvrst oslonac, ali ovoj vrsti svakako treba potpora za rast.
Može da naraste i do 9 metara. Ima tanko, puzavo stablo i lepe zelene dlanaste, režnjevito usečene listove. U hladnijim klimama, dakle i kod nas, zimi odbacuje listove dok je zimzelena na Mediteranu. Odlična je za sadnju ispred ograda, recimo od cigle, koje su celo leto pod suncem.
 
 

Doba cvetanja

 
Cvet pasiflore je prava fotografska zvezda. Napravljeno je na milione fotografija ove majstorije prirode, Cvetovi su krupni, i do 10 cm u prečniku. U kasno leto, na mestu gde su bili cvetovi, pojavljuju se veoma interesantni narandžasti plodovi.
  • Cveta od sredine maja, pa do sredine avgusta
  • Cvet ne miriše (ali, ima sorti koje su mirisne)

Pasiflora – nega

Svetlo i pozicija

Ova letnja cvetnica izuzetno voli sunce, pa će se u uslovima senke sama 'popeti' preko žbunova i stabala do punog sunca koje joj treba da dobar rast. Zato je sadite na mestima koja su osunčana preko celog dana.

  • Temperatura: Pasiflora izuzetno voli sunce i toplotu i odlično podnosi letnje žege, ali je manje otporna na našu zimu. Bela pasiflora prezimljava i u bašti, ali plavu ćete zimi morati da unesete u svetlu i negrejanu prostoriju gde temperature ne padaju ispod 0 stepeni Celzijusa.

Presađivanje

Sadite u dobro drenirane supstrate i dodajte malo treseta pri sadnji na otvorenom. Iako pasiflora nije posebno izbirljiva, ovo će joj pomoći da se brže ukoreni i počne da raste. Izbegavajte sadnju u teškoj glinovitoj zemlji.

  • Orezivanje se preporučuje isključivo u ranom rastu u proleće. Cvetove donosi na novim izbojcima, pa ako kasnije orezujete, pasiflora će slabo cvetati ili će cvetanje potpuno izostati. Najbolje je da u proleće orežete sve osušene grane do kraja. Ipak, ako prejako orezujete, neće vam biti proporcionalni koren i nadzemni deo što dalje može da uzrokuje trulež korena.

Razmnožavanje

Pasiflora se razmnožava semenom koje možete sakupiti iz plodova u toku leta.

Zalivanje

Ako gajite napolju i tu ostaje da prezimi, cvet strasti zalivajte tako da se zemlja dobro natopi. Do sledećeg zalivanja ostavite da se dobro prosuši. Ovo će stimulisati razvoj korena u dubinu i pojačeć otpornost biljke.

  • Prihrana: Od marta, pa do sredine avgusta dodajte u vodu neko vodorastvorljivo đubrivo  za cvetnice. Recimo, kombinacija 20:7:10, 2 grama na litar vode, učiniće vašu pasifloru vrlo lepom i bujnom.

Floraekspres preporuka:

  • Ako planirate da gajite ovu prelepu i neobičnu letnju cvetnicu koja uživa na suncu i toploti, izbegavajte da je sadite u žardinjerama jer ima veoma jak koren.
  • Kada orezujete, uvek vodite računa da ne uklonite više od jedne trećine nadzemnog dela biljke

pasiflora slikepasiflora slike

Pasiflora – gde kupiti

Trenutnu ponudu pasiflora kod nas možete pogledati na ovom linku >>

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *