Savetnik

Fotinija

Fotinija mladi izdanci

Fotinija je dekorativno zimzeleno žbunje poznato po atraktivnim crvenim izdancima.

Sadržaj:

  • fotinija sadnja
  • nega fotinije
  • orezivanje fotinije
  • rast fotinije
  • upotreba fotinije
  • dodatne informacije

Kako se pravilno sadi fotinija?

Sadnicu fotinije izvadite zajedno sa busenom, ukoliko je potrebno možete je neposredno pre sadnje zajedno sa saksijom potopiti u kantu sa vodom kako bi dobro upila vodu. Ukoliko je dobro zalivana to čak i nije potrebno. Zatim sadnicu izvadite iz saksije, pazeći da ne oštetite koren, i stavite u rupu koju ste ranije iskopali i pripremili za sadnju.

Rupa za sadnju treba da bude duboka 40 cm i široka 40 cm. Rupa se napuni svežom, rastresitom i kvalitetnom baštenskom zemljom, to je bitno za dobro ukorenjavanje i zdrav rast fotinije. Teža zemljišta je poželjno pomešati sa malo peska ili šljunka kako bi postala propusnija. Na taj način će se biljkama omogućiti da formiraju koren i počnu sa rastom a ujedno se vlaga neće zadržavati. Nakon sadnje obavezno treba da se zalije. Tokom prvih meseci zalivanje je obavezno, naročito ako ima sušnih perioda.

Gde se sadi fotinija?

Fotiniju sadite na mestra sa puno sunca, dnevnog sunca zahteva minimum 8 h. Posađena u hladu fotinija gubi na svojoj dekorativnosti a osim toga češće je napadaju bolesti.

Fotinija Glabra

Fotinija Glabra

Kako se neguje fotinija?

Ovaj divni, ukrasni žbun izgleda dekorativno cele godine mada je najlepši u proleće kada se javljaju mladi izdanci crvene boje. Nakon nekoliko sedmica izdanci gube intenzivno crvenilo a dobijaju zelenkastu boju sa primesom crvene. U prvim godinama nakon sadnje biljkama je potrebna prihrana, preporučuje se sporootapajuće đubrivo Osmocote sa dugotrajnim dejstvom a nije previše agresivno za korenov sistem. Zalivanje tokom leta je poželjno ali vodite računa da tlo ne bude previše natopljeno.

Fotinija ima plitak korenov sistem koji se širi odmah ispod površine zemljišta i zanemaruje širenje u dubinu, to imajte na umu prilikom baštenskih radova kao što je okopavanje.

Kako se fotinija orezuje?

Rezidba se obavlja u cilju zdravijeg rasta i oblikovanja biljke. Bitno je napomenuti da nije poželjno ukloniti više od 1/3 biljke jer to dovodi do oštećenja a često i do sušenja fotinije.

Rezidba se vrši neposredno pre početka vegetacije. Uklonite sve stare i bolesne grane, posebno obratite pažnju na grane bliže zemlji. Ostale grane skraćujte po potrebi, rez vršite odmah iznad listova jer se u pazusima listova nalaze pupoljci koji će se aktivirati nakon rezidbe.

Ukoliko je vaša fotinija gusta treba joj prorediti unutrašnjost, prvo pregledajte grane i uklonite sve što je staro ili bolesno. Možete ukloniti i nepotrebno lišće kako bi vašoj fotiniji osigurali cirkulaciju vazduha i svetlosti.

Nakon orezivanja biljku treba zaliti i prihraniti.

Vreme cvetanja fotinije je tokom maja, cvetovi su beli i posećaju na cvet zove, neodoljivi su pčelama. Cvetanje iscrpljuje biljku pa možete odstraniti deo cvetova.

Cvet fotinije

Cvet fotinije

Koliko brzo raste fotinija?

Zdrava biljka na dobroj poziciji može da ima godišnji porast i do 5o cm. Najbolje raste kada je prosečna temperatura između 16-26 °C, ispod 7 °C rast je usporen.

Upotreba fotinije

Fotinija je savršena biljka za živu ogradu. Raste brzo i uz pažljivo orezivanje lako se i brzo popunjava. U pejzažnoj arhitekturi se koristi kao jedna od glavnih biljaka za uređivanje bašti i parkova.

Lako se kombinuje sa ukrasnim travama, od cveća sa kadificama, lavandom i karanfilima. Od drveća japanski javor i fotinija čine kombinaciju punu boja.

Fotinija formirana kao živa ograda

Fotinija formirana kao živa ograda

Dodatne informacije

Fotinija kao drvce

Fotinija kao drvce

 

 

 

Fotiniju možete uspešno gajiti i u saksijama, naročito kada je formirana kao drvce. Prilikom izbora saksije treba voditi računa o veličini saksije čiji promer treba da bude najmanje 50 cm. Najbolje bi bilo da je saksija od drveta, betona, keramike ili gline i mora da ima otvore za oticanje viška vode. Zemlja za saksiju treba da bude bogata hranjivim materijama.

Fotinije u saksiji su pogodne za manje prostore ili terase.

 

 

 

Floraekspres ima u ponudi:

Fotinija Red Robin, lat. Photinia x Fraseri Red Robin

Šarenolisna fotinija, lat. Photinia x fras. ‘Louise’

Fotinija Ruž, lat.Photinia x fras. Carré Rouge

Fotinija Čiko, lat. Photinia x Fraseri Chico.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *