Voli dreniran supstrat, temperatura nicanja od 18 stepeni. Ako vas boli zub, možete žvakati list ili cvet.
Zubobolja je jednogodišnja biljka koja ima žuto do narandžasto cveće i se često koristi kao ukrasna biljka. Atraktivne šarene glavice privlače krijesnice kada cvetaju. Listovi daju oštar ukus salatama i supama. Dok listovi mirišu slično bilo kom lisnatom povrću, kada se pojede jaka, začinjena toplina širi se po vašem jeziku, postajući osećaj bockanja koji aktivira pljuvačne žlezde. Bockanje jenjava u kiselu (malo metalnu) oštrinu, zatim peckanje, a zatim utrnulost. Ukočenost nestaje nakon dva do dvadeset minuta (u zavisnosti od osobe i količine pojedenog), ali oštar ukus ostaje sat ili više. Ekstrakt biljke, koji se ponekad naziva džambu, koristi se kao aroma u hrani, žvakaćim gumama i duvanu za žvakanje.
Biljka preferira vlažna, dobro drenirana, organski bogata tla i puno ili delimično sunce; ne može da raste u punoj senci.
Recenzije
Još nema komentara.