Savetnik

Šta da radite da vam hortenzije cvetaju u pravoj boji?

Hortenzije (Hydrangea sp) cvetaju od juna do septembra, vole polusenku i senku, nešto vlažniju zemlju i prezimljavaju kod nas. Izuzetne su za rezan cvet i raskošne bukete.

  • Veoma su dekorativne, pa ih baštovani prosto obožavaju. Postoji preko 90 vrsta i veliki broj varijeteta i kultivara.  Listovi su krupni, zeleni, izražene nervature. Cvetovi su sakupljeni u terminalnim cvastima tipa gronja ili metlica. Mnoge vrste imaju cvasti koje sadrže dva tipa cveta: male plodne cvetove u sredini cvasti i velike neplodne cvetove raspoređene po obodu cvasti. Ostale vrste imaju krupne neplodne cvetove jednake veličine. Plod je čaura. Precvetale cvasti se mogu ukloniti u kasnu jesen ili u rano proleće.
  • Važno je da znate da količina vode i hranljivih materija u periodu obrazovanja cvetnih pupoljaka direktno utiče na veličinu i broj cvasti. Sve hortenzije zahtevaju kiselo do neutralno žemljište.
  • Koriste se za pojedinačnu i sadnju u grupama. Lepo se kombinuju sa biljkama senovitih položaja (hoste, astilbe, paprati, rododendroni). Veličanstveno izgledaju u dekorativnim posudama.
  • Najlakše se razmnožavaju poluodrvenelim reznicama.

U zavisnosti od načina formiranja cvasti i vremena orezivanja, hortenzije se dele u 3 grupe. Ovo treba da znate kada planirate sadnju.

I grupa

Ove hortenzije cvetaju od sredine leta formirajući cvasti na granama koje su se razvile u toku iste (tekuće) vegetacijske godine. Orezivanje se vrši u rano proleće, pre početka vegetacije zbog podsticanja rasta novih cvetnih grana. Tom prilikom se uklanjaju i sve odumrle ili oštećene grane do zdravog dela ili do kraja, a svaka zakržljala ili tanka grana krati do zemlje. Nakon ovoga biljku treba prihraniti.

Hydrangea arborescens. Žbun okruglaste forme do 2,5 m visine. Listovi su eliptični i po obodu nazubljeni. Cvetovi su beli sakupljeni u krupnim gronjama, veličine 15- 30cm. Postoji i kultivar sa pink bojom cvetova (H. arborescens'NCHA1' (Invincibelle Spirit)). Odgovara joj vlažno, pousenovito stanište, hranljivo, duboko i ocedito tlo. Bolje podnosi suv vazduh i male količine kreča u supstratu od ostalih vrsta. Kod ove vrste grananje počinje od zemlje pa se prošlogodišnje grane sa precvetalim cvetovima krate skoro do kraja (na oko 3-5cm) tako da ostane jedan par znažnih i zdravih pupoljaka.

Hydrangea paninculata. Listopadni žbun visine 2-2,5 m i širine do 1.8m. Listovi su zelene boje, ovalni, nazubljeni i naspramno raspoređeni po braon-crvenim granama. Cvetovi su sakupljeni u duge metličaste cvasti i uglavnom beli. Kod nekih varijeteta postepeno prelaze u roze ili pink boju (H. paniculata 'Vanilla Fraise' H. paniculata 'DVPinky'). Cveta od jula do oktobra. Zahteva duboko, vlažno, plodno i dobro drenirano zemljište bez kreča. Ova vrsta može da raste i na sunčanim položajima, ali joj najviše prija prepodnevno sunce dok jako popodnevno može da podnese samo ako ima dovoljno vlage u zemljištu. Važno je napomenuti da se prve godine nakon sadnje uklanjaju sve grane osim 2-3 snažne. One se skraćuju do jednog para jakih i zdravih pupoljka na oko 40-50cm visine. Sledećih godina se primenjuje jedna od dva navedena načina orezivanja:

1 – Ako želite kompaktan žbun, orezivanje se vrši tako što se prošlogodišnji izbojci skrate do na 1-2 pupoljka iznad odrvenelog dela.

2 – Ako želite veći i bujniji rast ili formiranje malog drveta, onda se orezivanjem ostavlja  4-5 pupoljaka na prošlogodišnjim izbojcima iznad odrvenelog dela.

 

II grupa

Hydrangea macrophylla (syn. Hydrangea hortensis). Najpopularnija vrsta hortenzije zbog raskošnih loptastih cvasti duge trajnosti. Cveta od jula do septembra. Može se naći u svim nijansama bele, roze, purpurne, crvene i plave boje. Boja cveta kod većine varijeteta i sorti zavisi od pH vrednosti zemljišta. Samo bela boja je stabilna i ne menja se u zavisnosti od kiselosti tla. U kiselom tlu (pH 4-5) cvetovi će biti plave boje, a u slabo kiselom do neutralnom (pH 5,5-6,8) ružičasti do crveni. Ova promena boje zavisi od količine aluminijuma koju biljka može da usvoji u zavisnosti od pH vrednosti zemljišta. Takođe, količina svetla može uticati na boju i njen intezitet ali u dosta manjoj meri. Listovi su široko jajasti dugi do 15cm, grubo nazubljeni i naizmenično raspoređeni. Grane su gole, debele i uspravne. Visina rasta je od 1- 2m.

Za dobar rast potrebno joj je vlažno, senovito do polusenovito stanište zaštićeno od hladnih zimskih vetrova, duboko, plodno i ocedito zemljište bez kreča.

Kod ove hortenzije cvetovi se formiraju na prošlogodišnjim granama pa se njeno orezivanje vrši u leto, nakon cvetanja. Potrebno je ukloniti sve osušene i precvetale grane praveći ravan rez iznad prvog para zdravih pupoljaka. Kod starijih biljaka dobro je svake godine ukloniti 1-2 odrvenele grane iz središta žbuna, kako bi se krošnja razredila.

 

III grupa

Ovoj grupi pripadaju H. aspera, H. quercifolia.

Cvetovi se kod ovih vrsta formiraju na granama iz tekuće vegetacije. Zahtevaju minimalno orezivanje u proleće pre početka vegetacije. Tom prilikom se uklanjaju sve odumrle i oštećene grane do zdravog dela ili do zemlje. Takođe je potrebno ukloniti precvetale delove tako što se rez napravi do prvih snažnih pupoljaka i prekratiti svaku granu koja svojim rastom narušava formu

Foraekspres preporuka: Ako u bašti imate plavu ili crvenu hortenziju koje su sada roze, dodavanjem preparata Flortis za hortenzije dobićete originalnu boju cveta. Ovi preparati zapravo menjaju pH zemljišta (kiselost) čime se menja i boja cvetova hortenzija što zavisi od vrste. Preparat se koristi prema uputstvu proizvođača, jednom mesečno, i tretira se do željene boje.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *