Savetnik

Prolećno spremanje perenjaka: Kako da postavite sve na svoje mesto?

Perene su veoma izdržljive višegodišnje cvetnice koje se na istom mestu mogu gajiti niz godina → http://www.floraekspres.rs/flora/perene

Posađene u grupi mogu biti veoma agresivne jedna prema drugoj što može narušiti lep izgled perenjaka. Stoga, iskoristite proleće da među perenama postavite stvari na svoje mesto

Prolećno čišćenje perenjaka je veoma važno ukoliko želite da se cele naredne godine hvališete svojom zbirkom perena. Evo šta treba uraditi…

  • Prvo očistite sve delove koji su suvi, odumrli i oštećeni. Snežni pokrivač oštećuje listove perena, a pogotovo listove donjeg dela rozete. Oni propadaju i postaju hranilište za bolesti i štetočine.
  • Dobro osmotrite perenjak kako biste uočili biljke koje intenzivnim rastom prekrivaju niske polegljive perene i manje invazivne vrste. Koreopsisi, hoehere, gilardije, rudbekije imaju veoma intenzivan rast i ukoliko ih ne obuzdavate, desiće se da ostanu same u perenjaku. Jakim korenom i velikom zelenom masom ugušiće sve osetljivije perene. Uklonite delove koji su prebujni kako biste dopustili da svetlo dođe i do biljaka iz donjeg sprata. Prilikom uklanjanja ovih perena ne skidajte samo zelenu masu već izvadite kompletne delove biljke sa pripadajućim korenom. Ovo možete uraditi baštenskim vilama. Ukoliko je korenje prejako, poslužite se i oštrim nožem. Ravan rez na korenu brže zarasta od neravnih ili čupanih rezova pa je i opasnost od infekcije manja. Sve rezove naprašite fungicidom. Ove odstranjene delove možete posaditi na neko drugo mesto ili u saksije u kojima će se biljke oporaviti.
  • Ukoliko je neka biljka u perenjaku u toku zime potpuno smrzla, zamenite je. Perenjaci svoju atraktivnost postižu upravo raznolikošću vrsta pa nemojte dozvoliti da se ova raznolikost s vremenom smanjuje.

Puževi vole perene

Mesta na kojima gajite višegodišnje cvetnice ili ukrasno žbunje vrlo su atraktivna za puževe. Kako se zemlja na ovim mestima ne obrađuje redovno, a perene predstavljaju izobilje hrane i senovito sklonište, puževi na ovim mestima polažu jaja. Zato u proleće uvek okopajte perenjak. Puževi polažu jaja na desetak santimetara dubine, pa ćete ih ovim okopavanjem lako suzbiti. Dva do tri okopavanja u toku sezone rešiće problem.

Deljenje perena

Deljenjem se ograničava rast invazivnih vrsta u perenjaku ili se pak tako perene razmnožavaju. Pažljivo se vadi busen perene i deli na onoliko delova koliko je to potrebno ili moguće. Ukoliko želite da od jednog busena dobijete veliki broj biljaka, možete odvajati gotovo pojedinačne izbojke sa pripadajućim korenom. Na ovaj način dobićete premale biljke i biće im potrebno dosta vremena da se razrastu.

Ukoliko želite da samo smanjite već postojeću perenu, jednostavno je isecite oštrim nožem na veličinu koja vam je odgovara. Busen vratite na mesto i lagano sabijte zemlju oko korena. Zalijte fungicidom i počnite sa prihranom kada uočite da je biljka počela da raste. Od preostalog dela busena napravite nove biljke. Ukoliko vam nisu potrebne nove biljke, poklonite ih prijateljima ili ih ubacite ih u kompostište.

Deljenje i za irise

Na ovaj način mogu se razmnožavati sve ukrasne trave, niske polegljive perene sa izraženim busenom, koreopsisi, gilardije, rudbekije, majčina dušica, timijan, sedumi, hajdučka trava….

Perene koje imaju rizomsko stablo (iris ili perunika) mogu se takođe razmnožavati deljenjem bokora. Čest je slučaj da se perunike zbog intenzivnog rasta moraju proređivati bar svake druge godine. Princip deljenja je isti, samo što se ovde mora voditi računa da svaki deo rizoma ima i pripadajući pupoljak iz kojeg će se razviti nova biljka. Budući da su rizomi sočni i debeli rezove uvek naprašite fungicidom.

Malčiranje za kraj

Kada ste završili sa okopavanjem, skidanjem trulih i oštećenih delova i deljenjem preraslih perena, čitavu površinu možete malčirati kompostom ili ukrasnim malčem.

  • Ukoliko stavljate kompost, dodatna prihrana sporootpuštajućim đubrivima neće biti potrebna. Samo jednom u 15 dana biljke prihranite vodorastvorljivim đubrivom.
  • Ukoliko koristite ukrasni malč, prilikom okopavanja u zemlju dodajte sporootpuštajuće đubrivo, a tek onda stavite ukrasni malč. Prihrana vodorastvorljivim đubrivima na 15 dana biće svakako korisna. Ipak, pre prihranjivanja uvek pregledajte biljke i ustanovite da li im je prihrana u tom trenutku potrebna. Dobro je da pri okopavanju dodate i preparat Force kako bi smanjili razvoj štetnih zemljišnih crvića.

Floraekspres preporuka → http://www.floraekspres.rs/flora/perene

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *