Savetnik

Ovo morate da znate pre kupovine lukovica

Prilikom kupovine, sadnje, gajenja i čuvanja lukovičastih vrsta veoma je važno da znate nešto o osnovnim pravilima nege. Svako može da gaji lale, zumbule, narcise, krokuse, ali za uspešnu negu, morate slediti neka osnovna uputstva.

 • Pre svega, kada birate vrste, vodite računa o periodu sadnje i vremenu cvetanja. 
 • Gledajte da podzemni izdanci budu čvrsti i bez oštećenja i do sadnje ih treba čuvati na prohladnom, tamnom i suvom mestu.
 • Neophodno je da poštujete vreme sadnje jer sve vrste imaju svoj specifični razvojni ciklus koji zavisi od spoljne temperature.

Otporne vrste sa prolećnim periodom cvetanja (jesenje lukovice) uvek se sade u jesen kada se noćna temperatura spusti na oko 5-7◦C. Njima je neophodan neprekidni period niskih temperatura koje stimulišu razvoj korena i zametanje cvetnih pupoljaka. Poslednji termin za sadnju traje do polovine novembra pod uslovom da zemlja nije smrzla. U protivnom, neće se adekvatno formirati koren. Ni previsoke temperature nisu pogodne, jer u toploj i vlažnoj sredini izbojak počinje sa rastom da bi prilikom pada temperature taj rast bio zaustavljen pa postoji rizik od izmrzavanja i iscrpljivanja podzemnog izdanka.

Vrste koje nisu otporne na niske temperature (prolećne lukovice) sade se u proleće kada prođe opasnost od mraza ili par nedelja pre.

 • Mesto sadnje treba da očistite od korova i prekopate na dubinu ašova (oko 30cm), zemljište usitnite i izravnjajte.
 • Obezdedite dobro drenirano, humusno zemljište kao i sunčane do polusenovite položaje.
 • Prilikom sadnje izbegavajte da koristite pregoreli stajnjak već odaberite dobar supstrat za sadnju cvetnica ili kvalitetan kompost. Kao dodatak može se koristiti koštano brašno.

Sadnja, korak po korak

 • Dubina sadnje zavisi od dimenzije podzemnog izdanka i treba da je 2-3 puta veća od njegove visine (ovo ne važi za begonije, beli krin, dalije). Na dubinu sadnje utiče i tip zemljišta. U lakom, peskovitom zemljištu se sadi dublje a u teškom, glinovitom pliće.
 • Prilikom sadnje lukovice se lagano utiskuju na dno sadne jame kako bi se smanjio pritisak na korenov venac i omogućilo lako ukorenjavanje.
 • Nakon sadnje potrebno ih je zaliti. Jesenje lukovice obično imaju dovoljno vlage u zemljištu, pa dodatno zalivanje nije potrebno. Prolećne lukovice potrebno je zalivati u toku sušnih perioda.
 • Podzemni izdanci većih dimenzija sade se pojedinačno, najlakše uz pomoć sadiljke koja ima obeleženu skalu za dubinu. One manjih dimenzija lakše je saditi ako se iskopa zajednička sadna jama za veći broj njih.

Korpa za lukovice je odlično pomagalo pri sadnji, za jednostavnije vađenje kao i zaštitu od krtica.

 • Atraktivni i prirodan izgled bašte postiže se sadnjom većeg broja iste vrste ili varijeteta u grupama.

Precvetale delove odseći što niže dok se listovi ostavljaju kako bi stvorili hranu koja će biti skladištena za period mirovanja. Od kvaliteta ishrane u toku vegetacije zavisi i cvetanje naredne godine.

Zalivanje i prihrana

 • Zalivanje je neophodno u toku sušnog perioda.
 • Sa prihranom se počinite kada se pojave listovi. Najbolje je da koristite vodorastvoljivo đubrivo na svakih 15 dana sa nižim sadržajem azota. Ako se koristi sporootapajuće đubrivo, ono se dodaje u trenutku sadnje i na početku svake nove vegetacije. U tom slučaju nema potrebe za dodatnim prihranjivanjem.
 • Sa prihranjivanjem prestanite krajem leta. U tom periodu postepeno smanjite i zalivanje kako bi biljka dobila znak da je potrebno da pređe u fazu mirovanja i povuče hranljive materije u podzemne izdanke.

Vrste koje ne prezimljavaju (prolećne lukovice) neophodno je izvaditi iz zemlje u toku leta ili početkom jeseni i uskladištiti ih na sigurnom mestu.

Nakon vađenja lukovica…

Nakon vađenja sledi čišćenje. Oštećene i obolele primerke baciti ili tretirati fungicidom i čuvati na posebnom mestu. Zdrave i cele primerke ostaviti na provetrenom mestu da se kratko prosuše, zatim ih sortirati po vrsti, boji i tipu, a zatim skladištiti na hladnom, suvom i mračnom mestu do sledeće sezone. Jednom mesečno je potrebna provera kako bi se sprečilo eventulano isušivanje ili truljenje.

Vrste koje prezimljavaju ne vade se iz zemlje osim u cilju proređivanja, kad su se previše razmnožile. U protivnom, biljke neće imati dovoljno prostora i hrane. Podzemni izdanci se često vade i ako na njihovom mestu treba zasaditi druge vrste. U tom slučaju čuvanje i skladištenje je isto kao i za vrste koje ne prezimljavaju.

Forsiranje lukovica – to može svako

Sve lukovičaste vrste mogu da se forsiraju (izaziva im se cvetanje kada mu vreme nije). Kod jesenjih lukovičastih vrsta, preduslov za ranije cvetanje je prolazak kroz hladnu i vlažnu fazu u trajanju od 4-6 nedelja. U tom periodu formira se korenov sistem i obrazuje cvetni pupoljak. Nakon ovoga perioda, lukovice se iznose na toplo i svetlo mesto gde će cvetati. Potrebnih 4-6 nedelja hladne i mračne faze možete da obezbedite i u frižideru ili u podrumu, na terasi tako što će lukovice biti posađene u zemlji. U frižideru ih možete držati i u papirnim kesama. 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *