Savetnik

Magnolija džinovskih cvetova i još zimzelena

Magnolija (magnolia grandiflora) je zimzeleno drvo koje raste u visinu i preko pet metara. Ovo je vrsta koja zadržava listove preko cele godine i zato je najomiljenija. Inače, rod magnolija obuhvata veliki broj vrsta i varijeteta koji se dele uglavnom u grupu koja cveta u rano proleće i grupu koja cveta kasnije u sezoni.

Doba cvetanja

U zavisnosti od varijeteta cvetanje je u rano proleće pre nego biljka olista. Cvetovi su izuzetno krupni i beli i prekrivaju celu biljku. Nekada se desi da ponovi cvetanje krajem leta. Naravno, ovo cvetanje nije tako bujno i atraktivno kao prolećno jer cvetova ima manje, a i prikriveni su listovima. U našem narodu postoji verovanje da će, ako magnolija dva puta procveta, zima biti duga i hladna.

Miris biljke

Veoma privlačan miris širi se kada sunce ugreje cvetove.

Preporuka za sadnju

Treba da ima svoje posebno mesto u dvorištu. Najbolje ju je posaditi ispred četinara čime se pojačava dinamika zelenih tonova u bašti.

Svetlo/pozicija

Najranije cvetanje dobija se ukoliko je posađena na potpuno osunčanoj poziciji.

Temperatura

Magnolija odlično podnosi ledene zime. Letnje temperature joj ne smetaju. Tipična je kontinentalna biljka. Jedini problem koji se može javiti je mraz kod ranocvetajućih varijeteta.

Presađivanje

Jesen je najbolje vreme za sadnju. Tako ćete uživati u cvetovima već u prvoj sezoni, a biljka će se do leta dobro ukoreniti i lako preživeti letnje vrućine. Kao i kod ostalog ukrasnog žbunja i drveća u prve 2-3 godine treba je zaštititi u toku zime i u toku leta nešto pažljivije zalivati. Zemljište treba da je bogato i dobro drenirano. Prilikom sadnje dodajte običan treset pH 5,5 do 6,5 i sporootpušatjuće đubrivo do 6 meseci. Ovo će pomoći da koren ima dovoljno vazduha za brz i dobar razvoj.

Orezivanje

Ukoliko želite da formirate stablo uklanjajte donje izbojke i grane.

Razmnožavanje

Može da se razmnožava skidanjem poludrvenastih reznica sredinom leta. Za ožiljavanje se koriste hormoni za ožiljavanje drvenastih reznica. Najpre se reznice stavljaju u hladno ožilište. Do kraja jeseni na reznicama se formira kalus iz kojeg tek na proleće kreće formiranje žila. Proces ožiljavanja je spor, a procenat ožiljenih reznica mali. Zato je bolje razmnožavati pogrebenicama. Krajem avgusta najniže grane se polože u zemlju i pričvrste. Dobro je da se na mestu koje se pokriva zemljom grana zareže do jedne trećine odakle će na proleće poterati korenčići. Kada grana razvije svoj vlastiti koren, možete je odvojiti od matične biljke i posaditi na novo mesto

Zalivanje

U prvim godinama rasta pažljivo zalivajte da se biljke ne bi osušile u toku leta. Starija stabla odlično podnose i duže sušne periode.

Prihranjivanje

Prilikom sadnje dodajte sporootpuštajuće đubrivo od 6 meseci. U prve 2-3 godine u toku vegetacije jednom mesečno dodajte vodorastvorljivo đubrivo 20:20:20 (2g/l vode). Kada biljka već bude zrela, biće dovoljno da joj svakog proleća okopavanjem dodate sporootpuštajuće đubrivo od 6 meseci. Na ovaj način magnolija će biti vaš ponos dugo godina.

Floraekspres savet: Vrlo je laka za gejenje, ali će za razmnožavanje trebati malo više strpljenja. Pažljivo zalivajte mlade biljke.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *