Savetnik

Japanska trešnja: najlepši događaj u vreme cvetanja

Japanska trešnja (Prunus serrulata) je raskošno drvo bujnog cvetanja u rano proleće. Poznato je po nežnoroze cvetovima koji su simbol prolećne sezone. OPored ove vrste nećete proći tek tako, hladnokrvno, već ćete zastati i diviti se rascvetaloj krošnji koja oduzima dah. Ima više varijeteta i uglavnom svi mogu da porastu i preko 7 m u visinu. Postoje varijeteti belih i roze cvetova, prostih i duplih latica. Koji god da posadite nećete se pokajati jer je japanska trešnja prava kreacija prirode i njeno remek-delo.

Doba cvetanja

Cveta u rano proleće kada se cela krošnja obuče u prelepe cvetove. Ovo je drvo uz magnoliju i judino drvo najlepši događaj u vreme cvetanja.

Miris biljke

Miriše vrlo prijatno. Mirisom privlači pčele koje je oprašuju.

Preporuka za sadnju

Bilo da je sadite u prednjem dela dvorišta ili u pozadini, svakako je postavite tako da ništa ne zaklanja pogled na ovu trešnju. Lepo je ukoliko se u udaljenom delu bašte posadi nekoliko stabala, ali tako da su jasno uočljive sa trema kuće ili sa mesta predviđenog za odmor. Ovo drvo možete posaditi i uz prilaze kući

Svetlo/pozicija

Sadite na potpuno osunčanim položajima kako bi cvetanje u proleće bilo što ranije. U većoj senci drvo počinje da »beži« u visinu što umanjuje lepotu

Temperature

  • Odlično podnosi kontinentalnu klimu, ali joj baš i ne prijaju ledeni zimski vetrovi
  • Kasni prolećni mrazevi mogu dovesti do izmrzavanja pupoljaka
  • Što se tiče letnjih temperatura, dobro podnosi žegu

Presađivanje

Za sadnju odaberite mesto koje je dobro ocedno, bez prisustva ležeće vode. Japanska trešnja traži određeni nivo vlage, ali ne i preterano vlažno zemljište. U zemlju obavezno umešajte treset i sporootpuštajuće đubrivo.

Orezivanje

Budući da se gaji kao dekorativna biljka, potrebno je samo povremeno proređivati krunu i formirati joj lep oblik.

Razmnožavanje

Raznmožava se najčešće ožiljavanjem poludrvenastih reznica u kasno leto. Ređe se razmnožava i semenom, ali kultivari duplog cveta ovako gube raskoš cvetova.

Zalivanje

U prvoj sezoni gajenja potrebno je dodatno zalivati biljke, posebno u toku leta. Kasnije, kada biljke malo ostare, lako podnose i duže periode suše.

Prihranjivanje

U sadnji dodajte sporootpuštajuće đubrivo, a onda u toku sezone redovno jednom mesečno dodajte vodorastvorljivo đubrivo tipa 20:20:20 (2g/l vode). Tako će biljke rasti zdravo i bez većih problema

Floraekspres savet: Štitite je od preterane vlage, pridržavajte se uputstva i nećete imati problema sa gajenjem. Japanska trešnja u cvetu je najlepši prolećni događaj u vreme cvetanja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *