Šta ne voli kalikarpa?

Objavio Mirjana 10/10/2018 0 Komentar(a)

Kalikarpa (Callicarpa Profusion) je listopadni žbun posebno atraktivan zbog ljubičastih bobica koje se javljaju u jesen, a na stablu se zadržavaju i preko zime.. Vrsta je veoma zahvalna za gajenje i preporučuje se i početnicima. 

 

Doba cvetanja

 

  • Cveta sredinom leta lepim tamnoroze cvetovima
  • Cvetovi imaju blag miris što privlači insekte oprašivače

 

 

Preporuka za sadnju

 

Ovaj žbun raste do visine od tri metra, pa ga pažljivo uklopite u prostor. Uz zidane ograde ili na rubu prostranog travnjaka može da napravi odličan efekat, posebno u jesen kada se pojave bobice

 

 

Svetlo / temperatura

 

  • Ne trpi preterano sunčane ni preterano senovite položaje. Dakle, jutarnje sunce bez jakog letnjeg zapadnog sunca biće dobra pozicija, pa za sadnju tako i planirajte.
  • Ovaj žbun dobro podnosi naše kontinentalne zime, ali se ipak za sadnju preporučuju pozicije zaklonjene od hladnih zimskih vetrova. U prve tri godine bilo bi dobro da se biljka i dodatno zaštiti od mraza. Kada ojača i koren se lepo razvije, neće biti većih problema oko nege

 

Presađivanje / orezivanje

 

  • Prilikom sadnje kalikarpe obavezno koristite izgoreli stajnjak ili neko sporootpuštajuće đubrivo. Sadite je kao i ostale ukrasne žbunaste vrste. Prvenstveno vodite računa da prilikom sadnje ne oštetite korenje, a da biste postigli pravi efekat, sadite dve do tri sadnice u grupi.
  • U svakoj sezoni novi rast treba orezati za jednu četvrtinu i to u proleće pre nego što počne listanje. Uz ovo, može se obaviti i dodatno orezivanje kako bi se održao dobar izgled biljke.
  • Razmnožava se reznicama poludrvenastog stabla uz upotrebu hormona za ožiljavanje. Reznice možete skidati u proleće i ksano leto, ali je zbog formiranja bobica bolje da se skidaju prolećne reznice.

 

Zalivanje / prihrana

 

Kalikarpa ne podnosi preteranu vlagu i to je važno da znate, ali ni preteranu sušu. U toku leta je treba zaliti samo ako nastupe duži sušni periodi. Zemljište gde je sadite mora da bude dobro ocedno. Što se prihtrane tiče, svakog proleća okopajte biljke i nakon orezivanja dodajte neko sporootpuštajuće đubrivo.

 

Floraekspres savet: Jedini problem u nezi može da bude suviše alkalno zemljište. Visok pH zemljišta na kalikarpi možete primetiti po problemima, flekama na lišću.

 

Ostavite komentar ili pitanje