Kane: Kako da ih zalivate i razmnožite?

Finalno sezonsko sniženje do 50%
Objavio Mirjana 01/04/2020 0 Komentar(a)

Kana (Canna indica) je atraktivna cvetnica koja na Mediteranu prezimljava u zemljištu. U našim uslovima treba voditi računa o vremenu sadnje, odnosno, ne treba rizome saditi ako se temperature spuštaju ispod 15°C. Veoma su raskošne, egzotične lepote i jednom kada ih posadite uvek ćete ih želeti u bašti → http://www.floraekspres.rs/flora/buketi/kane-xxl-10-rizoma-2849

 

Doba cvetanja

Regularno kana cveta od sredine maja pa do prvih mrazeva. Danas se često već početkom maja mogu naći cvetajuće biljke u saksijama. One su uglavnom proizvedene u zaštićenom prostoru i mogu se odmah saditi u bašte.

 

Miris biljke

 

Kana nije biljka koju ćete saditi zbog mirisa. Atraktivnim bojama listova i krupnim cvetovima daje bašti duh tropa u hladnijim klimatima.

 

Preporuka za sadnju

 

Niži varijeteti mogu se saditi i u velikim saksijama, a krupne se uglavnom sade kao soliterne biljke (dominantne cvetnice koje dobro mogu poslužiti i kao pozadina nižim cvetnicama). Najpopularnije su u središtu cvetnih rondela → http://www.floraekspres.rs/flora/buketi/kane-xxl-10-rizoma-2849

 

Svetlo/pozicija

 

Sade se na potpuno osunčanim pozicijama, mada dobro podnose i nešto manju senku. Zemljište treba da je dobro obrađeno, duboko i bogato humusom. U ovakvim zemljištima krupni rizomi kane lepo rastu i u sledećoj sezoni daju mogućnost da je lepo razmnožite.

 

Temperatura

 

Kana je biljka koja voli toplotu. Nikako je ne treba saditi pre nego prođu opasnosti od poznih mrazeva. Dakle, posle prvog maja. Dobro podnosi niske pozitivne temperature, ali će joj prva slana oboriti listove. Odlično podnosi letnje žege jer su listovi presvučeni finim pepeljkom koji sprečava preterano isušivanje. Kana podnosi letnje žege, ali ne i sušu!

 

 

 

Presađivanje

 

  • Ukoliko je kupujete kao rasad iz saksije, pažljivo je izvucite iz saksije i posadite na mesto na koje ste planirali. Da biste dobili lepu pokrivenost, razmak sadnje ne bi smeo da bude preko 30 cm. Dobro obradite zemljište i dodajte malo treseta kako bi oko rizoma bilo dovoljno vazduha. Ako je zemlja previše glinovita, suši se i puca u toku leta, možete dodati i mleveni kokos ili kokosov čips. Na ovaj način zadržaćete više vlage oko korena, što kanama pogoduje.
  • Ako rizome sadite u saksije onda je dobro da to budu saksije 13cm prečnika. Neke gomolje koji su snažni i krupni jednostavno nećete moći da posadite ni u ove već će vam trebati veće. Do pola saksije naspite zemlju. Spustite rizom tako da su okca okrenuta prema površini, a koren prema dnu saksije. Posađene biljke stavite na svetlo mesto i održavajte temperaturu oko 14 do 16°C. Ovo će biti dovoljno da kane poteraju. Ako počnu da prerastaju, slobodno spustite temperaturu do 8°C. Redovno i umereno zalivajte i čim to uslovi dozvole presadite u baštu. Za ovaj period rasta u saksiji ne bi trebalo više od 50 do 60 dana

 

Orezivanje

 

Iako su krupne i robusne biljke, kane se ne orezuju. Jedino orezivanje sprovodi se pre sadnje kada se reže rizom u svrhu razmnožavanja.

 

Razmnožavanje

 

Razmnožavanje kana je jednostavan posao. U jesen, kada prođe prva slana i kanama padnu listovi, vreme je da ih izvadite. Nadzemni deo odsecite na 20 cm iznad zemlje, a rizome izvadite ašovom i skladištite zajedno sa zemljanim busenom. Ovako ih možete čuvati do kraja februara u dobro provetrenoj prostoriji u kojoj temperature ne padaju ispod 3 do 5°C. U februaru očistite rizome i jednostavno ih oštrim nožem rasecite na onoliko delova koliko imaju okaca. Ako ih sečete na ovaj način, dobićete pojedinačne biljke u svakoj saksiji. Možete i ostaviti 2 do 3 okca na jednom rizomu pa će biljke izgledati lepše i bujnije. Mesto reza zaprašite sa ugljenom prašinom ili nekim fungicidom kako ne bi došlo do truljenja.

 

Zalivanje

 

Kane odlično podnose vrućinu, ali samo ako su zalivene. Zato kane zalivajte tako da se zemlja oko njih nikada ne osuši. Uvek proverite vlažnost i kada primetite da je zemlja došla u fazu vlažnosti da se od nje ne može napraviti grudva, odnosno da se ne lepi nego se raspada, zalijte biljke.

 

Prihranjivanje

 

  • Za prihranu možete koristiti kombinaciju balansiranog đubriva 20:20:20 ili 16:6:24 i to 2g na litar vode pri svakom zalivanju.
  • Na mesto na koje sadite kane ne ubacujte stajnjak. On može napraviti previše vodene rizome koji propadaju tokom čuvanja, a što je još opasnije može dovesti i do infekcije bakterijom Erwiniom.

 

FLORAEKSPRES PREPORUKA → http://www.floraekspres.rs/flora/buketi/kane-xxl-10-rizoma-2849

→ http://www.floraekspres.rs/flora/buketi

 

Ostavite komentar ili pitanje