Gazanije najlepše na suncu

Objavio Mirjana 19/07/2018 0 Komentar(a)

Gazanije vole toplotu i sunce i veoma su zahvalne za gajenje. Niske su rastom, visine do 20cm. Rastu kao rozeta srebnkastozelenih listova sa krupnim, vrlo atraktivnim cvetovima.

 

Doba cvetanja

Cveta od početka aprila pa sve do prvih jačih mrazeva. Vrlo je interesantna kada u jesen, nakon kratkog hladnog perioda, opet ogreje sunce i ona obnovi cvetanje sa još intenzivnijim bojama i krupnijim cvetovima.

 

Svetlo i pozicija

Izuzetna je vrsta za sunčane položaje i to joj najviše odgovara, jer su biljke inače osetljive na smanjeno svetlo. Kada sunce zađe, one zatvaraju cvetove, a isto se dešava i kada se zanačajno naoblači.

  • Temperatura: Odlično podnosi visoke temperature, ali se dobro ponaša i na nižim temperaturama. Prvu je možete posaditi u bašti ili žardinjeri

 

Presađivanje i orezivanje

Sadi se u saksije prečnika oko 15 cm. Naravno da se sadi i u cvetnim lejama, pa je iskoristite za one pozicije gde zbog jakog sunca ne možete posaditi druge osetljivije biljke. Dobro je, ali nije neophodno, da u cvetnu leju dodate i malo treseta.

  • Ne orezuje se

 

Zalivanje i prihranjivanje

Redovno zalivanje odstajalom vodom je vrlo dobro i neophodno je, jer ukoliko biljke ostanu duže bez vode, smanjiće se i cvetanje i veličina cveta.

  • Pored redovnog zalivanja, da bi stalno cvetale krupnim i atraktivnim cvetovima, neophodno je i redovno prihranjivanje đubrivima za cvetnice. Kako se sadi na sunčanim pozicijama na kojima temperature u toku leta prelaze 30°C, ne preporučuje se upotreba sporootpuštajućih đubriva.

 

Ostavite komentar ili pitanje