Dipladenija je prijateljica vrelih meseci

Objavio Mirjana 21/05/2018 0 Komentar(a)

Dipladenija (dipladenia) je cvetna letnja penjačica koja će vas posebno radovati iz sezone u sezonu. Sa Mediterana je, pa i voli sunce, toplo i čak žarko leto. Neumorno cveta kada joj odgovaraju uslovi, a nije mnogo zahtevna. Idealna je i za terase ako nemate baštu i mnogo prostora. Za rast joj treba oslonac i može da naraste i do 3 metra. Možete čak da je sadite i u žardinjerama sa kojih može da pada i da dobijete efekat cvetnih slapova. Dobra ideja za osunčane terase. Veoma joj je slična mandevila koja se razlikuje po obliku lista i koja može da naraste i do 6 metara. U toplijim krajevima je čak sade blizu gelendera, pa možete zamisliti taj cvetni ugođaj kada se mandevila penje iz rukohvate i ograde. Dakle, prvi zahtev koji ova letnja cvetnica ima je zahtev da joj bude toplo i osunčano jer je prava prijateljica vrelih letnjih meseci. 

 

Doba cvetanja

 

Dipladenija počinje sa cvetanjem u maju kada i počinju letnje temperature. Glavno cvetanje je u toku vrelih letnjih meseci, pa ako imate veoma osunčane delove bašte ili vrele terase, evo rešenja koje će vas oduševiti.

  • Cvetovi nemaju miris, ali veliki trubasti privlače leptire.
  • Klasična je puzavica, pa joj treba oslonac. Ali, ne može sama da se hvata, pa joj morate pomoći vezivanjem za potporu.

 

Dipladenija - nega 

Svetlo i pozicija

 

Dakle, obavzno dipladeniji obezbedite mnogo sunca jer će u polusenci i senci slabije cvetati i grane će joj se izdužiti u potrazi za suncem. Odlično podnosi vrele letnje mesece i žege dok je naš mraz može ubiti. Zato vašu dipladeniju morate da unesete kada počnu hladniji dani. Sve iznad 0 stepeni Celzijusa za nju je prihvatljivo i zato, kada je unosite da biste je zaštitili za sledeću sezonu, sklonite je u saksiji u negrejanu prostoriju sa temperaturom koja ne pada ispod nule.

 

Presađivanje

 

Dipladeniju je najbolje da sadite u tresetne supstrate, ali, svakako je dobra svaka zemlja koja ima dobru propusnu moć. Nikako ne voli preterano zadržavanje vode oko korena.

  • Orezujte samo da biste uklonili odumrle grane u rano proleće kada je iznesete napolje
  • Ramnožava se poluzrelim reznicama u avgustu uz obavezno korišćenje hormona za ožiljavanje drvenastih biljaka. Dobro je da reznice nakon skidanja potpoite u toplu vodu (oko 32 stepena Celzijusa) dok prestane da curi mlečni sok. Tada reznice naprašite hormonom i stavite u sterilan pesak na temperaturu iznad 22 stepena Celzijusa. Reznice će se ožiliti za nekoliko sedmica

 

Zalivanje dipladenije

 

Zalivanje odstajalom vodom je topla preporuka svakog baštovana. Vodu možete da prokuvate da biste je oslobodili hlora ili je može, ako imate uslova, držati u velikim otvorenim sudovima (ako vodu čuvate u plastičnim flašama, to ne znači da je odstajala u smislu da je hlor ispario. Prokuvajte je, prohladite, pa onda sipajte u flaše).

  • Ova letnja cvetnica dobro podnosi povećane soli u supstratu

 

Prihrana

 

Ovo je veoma važna nega za dipladenije. Pošto veoma bujno cveta, mnogo treba hrane joj za takvo cvetanje. Tokom cele vegetacije je zalivajte vodorastvorljivim đubrivom. a dobro je i ako u supstrat dodate i sporootpuštajuće đubrivo od šest meseci (to su granule koje posipate po površini supstrata i one polako otpuštaju hranljive  materije u trajanju od šest meseci).

 

FLORAEKSPRES savet: 

Naše iskustvo je da je ovo izuzetno zahvalna letnja cvetnica za gajenje. I ako ste početnik, slobodno se odvažite i nabavite sadnicu dipladenije. Kod nas je možete nabaviti u tri boje: crvenu, roze i belu. Važno je da je ne zalivate previše i da je dobro hranite. Videćete da ćete celo leto, ma koliko bilo žarko, uživati u rajskim trubastim cvetovima. 

dipladenija slikedipladenija slikedipladenija slikedipladenija slikedipladenija slike

Dipladenija - prodaja

Trenutnu ponudu dipladenija na sajtu Flora Ekspresa možete pogledati na ovom linku >>

Ostavite komentar ili pitanje