-20%

Juče danas sutra

  • Šifra proizvoda: 7794
  • Latinski naziv: Brunfelsia pauciflora
  • Dostupnost: Na stanju
  • 1,690 din
  • 1,352 din
  • Cena je izražena sa PDV-om.
Karakteristike
OpisTropski žbun jedinstvene lepote! Cvetovi kada se otvore su ljubičasti, sutradan lila, narednog dana beli. Juče, danas i sutra je neobična, atraktivna i poželjna biljka koja pruža brojne prednosti i mogućnosti baštovanima, ljubiteljima i entuzijastima cveća.
Visina (cm)2 m
StaništePolusenka
BojaLjubičasta, roze, bela
Mirisnada
Vreme cvetanjaapr- okt
Prezimljava (°C)do 10 °C
Zimzelenapoluzimzelena
Br. komada u pakovanju1 kom
Visina u trenutku isporuke (cm)40 cm

Juče danas sutra

 

Biljka Brunfelzija, poznata i pod nazivom Juče, danas i sutra, je atraktivni, višegodišnji tropski žbun jedinstvene lepote. Poznata je po lepom, mirisnom cveću koje za par dana promeni boju od ljubičaste do bele . Cvetovi se otvaraju u tamnoljubičastoj boji koja ubrzo prelazi u boju lavande i na kraju postaju beli. U toku cvetanja biljka je prekrivena mirisnim cvetovima različitih boja i to biljci daje neverovatnu lepotu na koju ne možete ostati ravnodušni. Cvetovi su veličine oko 5cm. Sastoje se od 5 latica sa talasatim ivicama koje se preklapaju. Cveta dugo, od kraja zime do sredine jeseni. Najjače cvetanje je u proleće i jesen. Orezivanjem cvetnih grana biljku ćete podstaći na  formiranje novih cvetova i kontrolisati rast biljke.

Uz odgovarajuću negu i uslove možete vašoj biljci omogućiti da proizvede prelepo, mirisno cveće tokom cele godine.

U našim uslovima to je polulistopadna biljka. U svom prirodnom staništu to je zimzeleni žbun koji obično naraste do 2 m u visinu i oko 1m u širinu.

Biljkama odgovara blago sunčano do polusenovito stanište i humusno, drenirano zemljište. Voli umereno zalivanje. Važno je da se zemlja lagano osuši između dva zalivanja. Prekomerno zalivanje i nedovoljna drenaža zemlje (odnosno, ako zemlja nije dobro propusna i zadržava vodu) može dovesti do truleži korena i do propadanja biljke.

Može se uzgajati u različitim tipovima zemljištima, mada najviše voli plodna, blago kisela zemljišta. Lako uspeva i u delimičnoj senci i kao takva je dobar izbor za bašte koje su ograničene sunčevom svetlošću.

Osetljiva je na mraz. S obzirom da je tropska biljka, minimalna temperatura na kojoj se može gajiti napolju, na otvorenom, je 10-13°C.

Kada se temperature spuste ispod 10-13°C unesite je u zatvorenu prostoriju gde se temperature ne spuštaju ispod 10 °C. Biljku držati na mestu gde će imati najmanje 3 sata direktne sunčeve svetlosti.

Biljku možete gajiti i kao sobnu biljku. Važno je i da joj obezbedite saksiju koja je dizajnirana za dobro dreniranje, da se ne zaliva previše i da ima dovoljno direktne svetlosti. U toku faze mirovanja, smanjiti zalivanje.


Napiši komentar

    Ne svidja mi se           Svidja mi se