Krompir

Krompir

Zbog velikog interesovanja i ove sezone u ponudi su kvalitetne sorte semenskog krompira visokog prinosa. 

ŠTA JE TO SEMENSKI KROMPIR? Cilj svake proizvodnje je postizanje visokog prinosa dobrog kvaliteta.  Kod krompira, visina prinosa zavisi od genetskog potencijala rodnosti određene sorte i načina gajenja.  Glavni preduslov  za visoku rodnost jeste upotreba kvalitetnog i zdravog sadnog materijala.  Kada se kaže ZDRAV sadni materijal, milsili se na procenat zaraženih krtola virusima i drugim bolestima.  Veća važnost se pridaje virusima jer se oni neuporedivo brže šire od ostalih bolesti (uz pomoć biljnih vaši) a zaražene krtole se vizuelno ne razlikuju od zdravih.

U proizvodnji semenskog krompira postoje sledeće semenske kategorije:

1.       SUPER ELITA (predosnovni semenski krompir, ne može se naći u prodaji)

2.       ELITA (osnovni semenski krompir)

3.       ORIGINAL (semenski krompir prve generacije)

4.       PRVA SORTA REPRODUKCIJE

Procenat zaraze virusima kod krtola ne sme da prelazi dozvoljene granice za određenu kategoriju.  Za elitu dozvoljeno je maksimalno 2% zaraženih krtola, original 5%, prva reprodukcija 10%. 

Samo sadnjom elite i originala se može očekivati visok i kvalitetan prinos. Prilikom upotrebe izrođenih krtola, sa visokim stepenom zaraze, može se desiti da se izvadi nešto malo više krtola nego što se posadilo, bez obzira na ostale povoljne uslove gajenja.  Zato je redovno obnavljanje setvenog materijala neophodno.