Zašto vam ne uspeva pampas trava?

Objavio Mirjana 14/09/2018 0 Komentar(a)

Pampas trava (Cortaderia seloana) prava je zelena fontana sa roze i belim metlicama koje se pojavljuju iznad ogromnog travnog busena kao pena. Zajedno sa cvetovima ova trava može dostići visinu i preko 2 m

 

Doba cvetanja

 

Veliki metličasti cvetovi pojavljuju se krajem jula, početkom avgusta. Stari cvetovi se zadržavaju sve dok ih sneg ne izlomi tako da u njima možete uživati celo leto i jesen, pa sve do prvih snegova. A ako ovo nije dovoljno, možete ih i odrezati i držati u sobi u velikim vazama, bez vode, gde će trajati i nekoliko godina.

 

Miris biljke

 

Nema poseban miris. Oprašuje se vetrom, pa nema potrebe da mirisom privlači insekte.

 

Preporuka za sadnju

 

Može biti odlična fokalna tačka (centralno mesto u bašti oko kojeg se odigrava čitava zelena predstava). Budući da je velika, posadite je u pozadini ili na centru rondele sa postavkom nižih biljaka. Voli da raste uz veće vodene površine ili u kombinaciji sa nižim ukrasnim travama poput penisetuma, imperate i festuke.

 

Svetlo/pozicija

 

Sadi se na potpuno osunčanim mestima gde pravi senku za niže biljke. Na punom suncu dostiže impozantne dimenzije.

 

Temperatura

 

Odlično podnosi hladne zime ukoliko je pod snežnim pokrivačem. Letnje temperature podnosi bez većih problema.

 

Presađivanje

 

  • Iznenađujuće kako ovako robusna biljka može da se prodaje u malim saksijama. Odmah posle kupovine posadite je u dobro pripremljenu zemlju u koju ste dodali treset i sporootpuštajuće đubrivo.
  • Ukoliko sadite više sadnica na jednom mestu, vodite računa da je minimalan razmak sadnje 1m.
  • Prve 2-3 godine dobro je da se u toku zime pokrije zaštitnim slojem malča, što starijim biljkama nije potrebno.

 

Orezivanje

 

Moguće je orezivanje u jesen kada biljke uđu u mirovanje, mada je bolje orezati ih u proleće. Orezuje se tako da se biljke odseku oko 50 cm od zemlje ili se samo odstrane oštećeni listovi. Prolećno orezivanje je bolje jer ih zelena masa dodatno čuva od izmrzavanja.

 

Razmnožavanje

 

Razmnožava se deljenjem bokora. Najbolje je da se ovo uradi u rano proleće, s tim da biljke koje se ovako razmnožavaju mogu da preskoče cvetanje u toj sezoni. Moguće je i sa starog bokora samo odvajati spoljne delove i saditi ih u saksije. Krajem avgusta, početkom septembra treba ih posaditi na stalno mesto.

 

Zalivanje

 

Prve 2 do 3 godine potrebno je nešto češće zalivanje da se biljke ne bi osušile. Kada razviju snažan bokor mogu da podnesu i nešto duže intervale suše.

 

Prihranjivanje

 

  • Prilikom sadnje obavezno dodajte sporootpuštajuće đubrivo.
  • Od proleća, pa sve do početka avgusta, zalivajte je jednom nedeljno sa rastvorom vodorastvorljivog đubriva kombinacije 20:20:20 (2g/l vode). Ovo će pomoći da vaša pampas trava raste brzo i bujno.

 

Floraekspres savet:

  • Pampas trava jednostavna je za gajenje. U prvim godinama zaštitite je od mraza i nećete imati većih problema sa ovom izuzetnom biljkom.
  • Prve 2-3 godine češće zalivajte i zaštitite od mraza.
  • Gaji se bez većih problema

Ostavite komentar ili pitanje