Petunija, zauvek zaljubljena u sunce

Objavio Mirjana 09/08/2018 0 Komentar(a)

Obična petunija je mala biljka do 30cm visine. Danas je sortiment toliko uznapredovao da je teško napraviti razliku između ovih malih semenskih petunija, petunija koje su polupuzavog stabla i viseće semenske petunije. Ipak, ovo je sortiment koji je u nabavci biljaka uvek jeftiniji od krupnih visećih hibrida koji se dobijaju isključivo reznicama u velikim centrima za održavanje ovih biljaka u Africi i Južnoj Americi. Rast je od uspravnog preko polupolegljivog do potpuno polegljivog, odnosno, visećeg.

 

Doba cvetanja

 

Cvetaju od ranog proleća. Na pijacama se mogu naći već odmah posle 8. marta, iako im je vreme za sadnju tek posle 20. aprila. Zavisno od sortimenta, cvetanje se završava u kasnu jesen.

 

Miris biljke

 

Plavi tonovi petunija vrlo opojno mirišu, pa su i najomiljenije. Privlače leptire pčele i slične insekte, a predveče ih rado posećuju i noćni leptiri.

 

 

Preporuka za sadnju u grupi

 

Odlična je i za cvetne leje i za velike baštenske saksije i za sve moguće kombinacije i dekoracije. Jedino ograničenje je vaša mašta.

 

 

Svetlo/pozicija

 

Traže isključivo sunčane pozicije, pa je istočno sunce najveća senka koju ova biljka može da podnese, a da i dalje zadrži svu svoju lepotu.

 

 

Temperatura

 

Voli toplotu, ali se odlično ponaša i na temperaturama iznad 10°C. Pri ovoj temperaturi usporava rast i snažno se bokori tako da kasnije daje veliki broj cvetnih grana.

 

Zalivanje

 

Zalivajte je odstajalom vodom, jer hladna voda na visokim letnjim temperaturama može da dovede do šoka i propadanja biljaka.

 

Prihranjivanje

 

Obavezno je prihranjujte sa svakim zalivanjem jer i nedostatak hrane može biti uzrok propadanja u toku leta. Ona bujno raste, intenzivno cveta i veoma se iscrpljuje.

 

Presađivanje

 

Kada je sadite, stavljajte najviše dve biljke u jednu standardnu žardinjeru. Sporootpuštajuće đubrivo u kombinaciji sa vodorastvorljivim đubrivom održaće je u cvetu u toku cele sezone.

 

Orezivanje

 

U suštini, petunija se ne orezuje. Ako preraste i izgubi lepu formu, možete je orezati i ona će se za 20 dana oporaviti i krenuti u cvetanje.

 

Razmnožavanje

 

Razmnožava se semenom, ali budući da se radi o hibridima, preporučujemo da svake godine nabavite novo seme ili kupujete gotove biljke kod proizvođača. Proizvodnja iz semena u kućnim uslovima komplikovan je posao jer je petunija vrlo sklona izduživanju. Ako baš volite da imate u bašti biljku koju ste posejali iz semena i sami odgajili, onda setvu svakako obavite što kasnije.

 

Floraekspres savet

 

  • Petunija je biljka kod koje je najuočljiviji problem prestarelog rasada. Kada jednom umota koren na dnu saksije, jako se teško ukorenjuje. Ovo je najčešći razlog propadanja u toku jula meseca
  • Ako kupite malu biljku koja ima lep kompaktan rast, otvorila je tek jedan cvet, a listovi su tamnozelene boje i koren je snežno beo bez prisustva suvih i tamnih korenčića, obavite sadnju od 20. aprila do 10. maja i vaše će petunije biti zdrave i lepe kroz celu sezonu.

 

 

 

Ostavite komentar ili pitanje