Detaljna uputstva kako da odgajite bujne viole

Objavio Mirjana 19/09/2018 0 Komentar(a)

Viole

 

Cornuta Endurio i Rocky

 

 

Cvetanjem Endurio najavljuje jesenje cvetnice, boji celu zimu i potpuno dominira prolećnim cvetnicama u baštama i žardinjerama. Ima poluviseću formu, značajno je robusnija po formi i rastu, dok je Rocky mala sitnocvetna stajaća viola izuzetno atraktivna. Što se načina gajenja tiče nema velike razlike.

 

Doba cvetanja

 

Endurio viola cveta od kasnog leta pa sve do narednih prvih letnjih dana.

 

 

Miris biljke

 

Prodoran i neodoljiv miris ljubičica najintenzivniji je kada ih ugreje sunce. Povremenim unošenjem Endurija u kuću ispunićete vaš životni prostor prijatnim mirisom.

 

Preporuka za sadnju

 

Baštenske i balkonske žardinjere, viseće korpe, cvetnjaci... nema mesta gde se Endurio ne može posaditi. Na kamenjarima deluje živopisno, a u kombinaciji sa zumbulima, lalama ili narcisima neodoljiv je. Možete ga saditi i kao pokrivač u svakoj saksiji u koju ste posadili malo stablo ili ukrasni žbun

 

Svetlo/pozicija

 

Jedino pravilo kojeg se treba pridržavati je: „Što više svetla to lepše i bujnije cvetanje“.

 

Temperatura

 

  • Odlično podnosi mraz. Ipak, temperature ispod -16oC mogu dovesti do izmrzavanja, pa je dobro da, ukoliko ima snega, na Endurio nabacate dodatne količine snega.
  • Cveta intenzivno do kraja maja, mada ima primeraka koji cvetaju i celo leto.
  • U toplom periodu potrebna je dodatna zaštita protiv grinja i zelenih vaši

 

Presađivanje

 

Prodaje se u saksijama 12-19 cm prečnika. Biljke koje ste kupili obavezno presadite u tresetni supstrat jer ova biljka ima izuzetno snažan koren. U malim saksijama teško prezimljuje, a u velikim prolazi netaknut, čak i kada se cela saksija zaledi. U standardne žardinjere ne treba saditi više od dve biljke.

 

Orezivanje

 

Ukoliko ovoj biljci nije obezbeđeno dovoljno svetla i hrane, žbun će postati rastresit. Ne brinite. Samo ga premestite na sunčanu poziciju, ošišajte na oko 10 cm iznad zemlje i obnoviće se za dve nedelje.

 

Razmnožavanje

 

Veoma snažno proizvodi seme. Tako se i razmnožava, ali vodite računa - ovo je hibrid i biljke dobijene iz ovog semena neće izgledati tako raskošno kao originalne biljke. Setva semena obavlja se u julu, ali je zbog visokih temperatura klijanje otežano, pa ovaj način razmnožavanja treba prepustiti iskusnim proizvođačima

 

Zalivanje

 

U periodu u kojem cveta temperature su niske i vlage uglavnom ima dovoljno tako da zalivanje mora biti umereno. Krajem proleća, kada Endurio i dalje izgleda odlično, češće zalivajte.

 

Prihranjivanje

 

Đubriva sa pojačanim kalijumom treba davati sa svakim zalivanjem. Endurio raste snažno i cveta vrlo bogato, pa je i potrošnja hrane izuzetno velika. Nikada ne preskačite prihranjivanje kada zalivate.

 

Floraekspres savet:

 

  • Za bujno cvetanje obezbedite što više svetla
  • Obezbedite mu dovoljno hrane i jednom u jesen i proleće izvršite prskanje preparatom Quadris i lako ćete ga odgajiti

 

Viola Wittrockiana

 

Colossus i Delta

 

Ovo su viole krupnog cveta i vodeće viole na tržištu po postojanosti boja, čvrstom i kompaktnom rastu i izuzetno bogatim cvetovima

 

Doba cvetanja

 

Za obilno jesenje cvetanje preporučuje se Colossus koji odlično podnosi više temperature, dok je Delta kraljica proleća. Cvetanje traje od jeseni do proleća, a ukoliko je zima blaga, i u toku cele zime. Delta niije osetljiva na dužinu dana, pa će biti u cvetu čak i u decembru. Kada temperature porastu od sredine maja, Delta će samnjiti cvetanje, ali će Colossus nastaviti da pokazuje svoje krupne cvetove. Njegovo drugo ime i jeste letnja viola.

 

Miris biljke

 

Kao i druge viole mirišu na ljubičice, ali ovaj miris nije tako intenzivan kao kod Endurija.

 

Preporuka za sadnju

 

Parterno uređenje je pravo mesto za sadnju ovih biljaka. Mogu se gajiti i u žardinjerama, velikim baštenskim ćupovima, gotovo svuda gde je potrebno napraviti intenzivan kolorit. I naravno, Colossus treba saditi na svim najuočljivijim mestima, dok će Delta biti pravi izbor za sadnju u grupi. Ne propustite priliku da ove viole posadite u kombinaciji sa lalama i narcisima.

 

Svetlo/pozicija

 

  • Potpuno osunčane do polusenovite pozicije.
  • Vodite računa da narančaste viole nikada ne sadite u senci jer su sklone izduživanju. Ovo je mesto na kojem se najbolje ponašaju žute i bele viole. Zato, na punom suncu možete bez ikakve bojazni posaditi sve boje

 

Temperatura

 

Na temperaturama i do -20oC prezimljavaju bez problema ukoliko su pokrivene snegom. Na 0oC do 20oC cvetaju vrlo intenzivno, a Colossus podnosi odlično i temperature preko 28oC.

 

Presađivanje

 

Budući da se ove biljke prodaju u saksijama 7-10 cm, potrebno ih je odmah nakon kupovine presaditi. Ukoliko ste im namenili standardne žardinjere, posadite tri biljke po jednoj žardinjeri, a ako ih sadite na otvorenom, onda je najbolje da sadite bar 25 komada na m2

 

Orezivanje

 

Ne orezuju se

 

Razmnožavanje

 

Razmnožavaju se setvom semena u toku jula što je komplikovan posao jer su u ovom periodu tek nikle biljke veoma osetljive. Zbog niske cene na tržištu ovo se ne isplati raditi u kućnim uslovima.

 

Zalivanje

 

Redovno ih zalivajte, ali ne preterujete. Obilnije zalivanje biće potrebno u ranu jesen nakon sadnje i u kasno proleće ukoliko nema dovoljno kiše

 

Prihranjivanje

 

Obavezno sa svakim zalivanjem dodajte đubrivo i to 2g/1l vode. I đubrivo 20:20:20 će biti prihvatljivo, ali se najbolji rezultati postižu kombinacijom 15:5:35.

 

Floraekspres savet:

 

  • Po kupovini, biljke odmah presadite
  • Jednostavne za gajenje

Ostavite komentar ili pitanje