Čime prihranjujete biljke?

Objavio Mirjana 09/08/2018 0 Komentar(a)

Ukoliko ste vodu za zalivanje dobro pripremili, sledeća stvar koju treba da dodate su đubriva. Biljke koje intenzivno cvetaju veliki su potrošači hrane i da bi nastavile svoje bujno cvetanje hranu je neophodno iznova dodavati.

 

Važno je da znate

 

Sve biljke za svoj rast i razvoj zahtevaju i dodatnu ishranu. Kod cvetnica koje bujno cvetaju, potrošnja hrane je velika, pa je stalno treba nadoknađivati. Zato, ne zanemarujte prihranu i pronađite odgovarajuću za biljke u vašoj bašti.

 

Kako i čime hranite biljke?

Postoji više načina kako nadoknaditi biljkama potrošenu hranu:

 • Sporootpuštajućom đubrivima
 • Vodorastvorljivim đubrivima
 • Folijarnim đubrivima
 • Organskim đubrivima

 

 • Sporootpuštajuća đubriva su relativno skuplja varijanta hrane za cveće. Spakovana su u granulama koje postepeno otpuštaju hranu u supstrat u koji je biljka posađena. Postoje u obliku štapića koji se samo zabodu u zemlju u saksiji, ili u obliku zrnastih granula koje se umešaju u supstrat prilikom sadnje. Ova druga varijanta je kvalitetnija jer su granule ravnomerno raspoređene po supstratu. Postoje i različite dužine trajanja ove hrane. Kod nekih đubriva to je mesec, a kod nekih i šest meseci. Hrana za šest meseci je odlična za vaše biljke jer vam daje sigurnost u toku cele vegetacije.

Važno je da znate da treba strogo da se pridržavate uputstva proizvođača kada je doziranje đubriva u pitanju. Preporuka je da koristite manje doze sporootpuštajućeg đubriva, a da povremeno biljke zalivate i sa vodorastvorljivim đubrivima.

 • Vodorastvorljiva đubriva su uglavnom u obliku kristala (podsećaju na so za kupanje). Rastvaraju se u vodi i sa njima se biljke zalivaju, ali je moguće i da biljke njime isprskate.

 

 • Folijarna đubriva su đubriva koja se koriste za prskanje biljaka. Možda predstavljaju jednu od najelegantnijih metoda, ali su i najopasnije ili nejneefikasnije. Folijarna prihrana može da ošteti biljke. Ukoliko imate gotov preparat za ovakvu primenu, on je već pripremljen da ne može da izazove oštećenja. Često ne izazove ni efekat dovoljne ishrane za biljke.

Folijarnu primenu đubriva koristite kao korektivnu. Ako su biljke malo svetlije boje ili su im svetli lisni nervi, a cvetovi nisu intenzivne boje, možete uz redovnu hranu dodati i neko folijarno đubrivo.

 

 • Organska đubriva su postala veoma popularna u eri težnje ka organskim proizvodima. Ipak, efikasnost ovih đubriva po pravilu je mala. Nikako ne mogu zameniti vodorastvorljiva đubriva i mogu se koristiti samo kao interesantan dodatak mikroelemenata.
 • Organska đubriva ćete na tržištu prepoznati po tome što u sebi uvek imaju naziv humus (koji potiče od huminskih kiselina kojima ova đubriva obiluju). Za ozbiljan rad ovo može biti samo pomoćno sredstvo.

 

Šta to na đubrivima znači N:P:K?

Postoje različiti odnosi hrane u ovim đubrivima. Sve kombinacije u sebi sadrže azot (N), fosfor (P) i kalijum (K), a mogu da imaju dodate mikroelemente i slične dodatke. Označavaju se sa N:P:K pri čemu su slova zamenjena brojevima koji govore o količini pojedinog hraniva u đubrivu (npr. N:P:K=20:7:10). Svakako da bez ovih đubriva nema kvalitetne nege cveća. Recimo, đubriva sa povećanom kocentracijom azota (N) koriste se za lisnodekorativne vrste kako bi im lisna masna bila bujnija i zdravija. Kalijum (K) je odličan za ukorenjivanje, cvetanje.

 

Ne zaboravite da svi ovi faktori rasta i razvoja biljaka deluju udruženo, pa se samo tako mogu i posmatrati. Uzalud ćete biljke postaviti na dovoljno svetla i zalivati ih odstajalom vodom ako temperature nisu odgovarajuće ili ako im ne dajete dovoljno hrane. Isto tako, mladim biljkama nikada nemojte dodavati velike količine hrane jer je one neće tako brzo trošiti.

 

Floraekspres saveti

 • Izbegavajte supstrate na kojima je naznačeno da su humusni. Njihova primena opravdana je samo na travnjacima i u baštama.
 • Povećano nakupljanje hrane u supstratu na kraju će značajno usporiti rast biljaka.
 • Obavezno hranite i baštenske i saksijske biljke jer je to jedini način da one imaju svoju dekorativnost i bujan rast.
 • Prskanje vodorastvorljivim đubrivima svakako može da dovede do pojave ožegotina na listovima, pa se ipak opredelite za zalivanje.
 • Kada koristite đubriva komercijalno pripremljena za primenu prskanjem, obično su efekti mali ili nikakvi

 

Ostavite komentar ili pitanje